5 načina da se oslobodite stresa i uživate u poslu

Veliki potezi mogu da izazovu stres. Od rješavanja kritičnih problema do donošenja važnih odluka, anksioznost koja je izazvana je potpuno normalna. Ovo posebno važi za lidere koji nose težinu cijele organizacije na svojim leđima. Za vas smo izdvojili pet stvari koje možete da uradite da biste se oslobodili stresa i uživali u poslu.

Jelena Plivelic
5 načina da se oslobodite stresa i uživate u poslu

Prihvatite stres

Ne postoje prečice za prevazilaženje stresa. To nije opipljiva prepreka gdje možete jednostavno da preusmjerite svoj pravac na lakši, praktičniji put. Prvi korak je prihvatanje. Ironično, zar ne? Iako je to lakše reći nego učiniti, počnite sa činjenicom da je stres apstraktan. Shvatite odakle dolazi stres. Postavite sebi ova pitanja:

Odakle dolazi stres?

Šta je izazvalo ovaj problem?

Koje akcione planove mogu postaviti da bih riješio/la ovaj problem?

Kada mogu očekivati rezultate nakon primjene rješenja?

Kada to shvatite, biće vam mnogo lakše da se oslobodite stresa i nestat će strahovi da je to beskrajan problem.

Fokusirajte se na jednu po jednu stvar

Fokusirajte se na jednu po jednu stvar. Odredite šta prvo treba da se uradi, procijenite problem, izradite strategiju, izvršite je i pređite na sledeće.

Organizujte strategiju i taktiku

Napravite efikasan plan, kreirajte svoje dugoročne ciljeve i pokrenite se. Najvažnije je da budete praktični u upravljanju strategijom iz dva razloga:

1) Možete da vidite iz prve ruke da li su vaši planovi ispravno izvršeni i

2) Možete da budete svjedoci kako se problemi polako smanjuju. Najbolji lijek za ublažavanje stresa je da vidite pozitivne rezultate sopstvenim očima.

Vježbajte i meditirajte

Ne zaboravite da se brinete o svom fizičkom i mentalnom blagostanju vježbanjem i meditacijom. Ne morate da se prijavite za članstvo u teretani – jednostavne vježbe kao što su brze šetnje, džogiranje ili časovi plesa mogu pomoći vašem tijelu da oslobodi hormone sreće. Ponekad, sve što treba da uradite je da se oznojite da biste razbistrili um. S druge strane, meditacija pomaže u ponovnom centriranju vaše energije, poboljšanju vašeg fokusa i povećanju vašeg strpljenja. Ne samo da će poboljšati vašu toleranciju na stres, već će vam takođe pomoći da izgradite jači stav prema rješavanju problema.

Ne zaboravite da uživate

Morate da se podsjetite zašto radite to što radite. Često stres čini da zaboravimo zašto volimo ono što radimo. Jednostavno samoponavljanje svoje strasti je dovoljno dobar razlog da se opustite. Pravljenje velikih poteza je podsjetnik da se ističete u svom zanatu: pod stresom ste jer vam je stalo do onoga što radite.

Izvor