Njegujte svoje pregovaračke vještine kako bi uspjeli u preduzetništvu

Ako se vjeruje da su pregovori način života – a još više u poslovanju – onda ih je sigurno nazvati prvom i osnovnom preduzetničkom funkcijom. U stvari, čini se da su pregovori sama suština preduzetništva – različite situacije na preduzetničkom putovanju zahtijevaju odlične pregovaračke vještine u svim momentima.

Jelena Plivelic
Njegujte svoje pregovaračke vještine kako bi uspjeli u preduzetništvu

Pregovori o svemu, od poslova do ugovora, postali su nezaobilazni faktor svakodnevnog života, a umjetnost pregovaranja je prerasla u nauku ili naučenu disciplinu.

Posebno za preduzetnike, pregovori su od suštinskog značaja za uspjeh i opstanak njihovih preduzeća, kao i za zadovoljstvo, zadržavanje i rast baze njihovih kupaca.

Preduzetništvo je u suštini nauka o pregovaranju – preduzetnik stoji ili pada u zavisnosti od toga koliko je i na koji način u stanju da pregovara o svojim poslovnim poduhvatima. 

Ali to nije jedino mjesto gdje primjena vještina pregovaranja dolazi u igru – u stvari, one se pojavljuju na samom početku preduzetničkog puta, kada se preduzetnici odlučuju za proizvod ili uslugu koju žele da prodaju.

Uz veliki broj faktora koje treba uzeti u obzir preduzetnici moraju da prođu kroz proces, koji je, iako buran, ipak apsolutno neophodan. Takođe treba donijeti odluke o tome da li dotično poslovanje treba da bude pokrenuto kao onlajn ili oflajn preduzeće.

Kada posao zaista krene, tada će preduzetnici morati da se suoče sa potpuno novim nizom pregovora. Ekonomija će biti ključna riječ u ovim situacijama, bilo da se radi o proizvodnji dobara i usluga, bilo o njihovom eventualnom marketingu i sticanju profita.

Ovdje su potrebne spretne pregovaračke vještine, a takođe i po pitanju rada – ovo poslednje je vjerovatno najteže u nizu, koje zahtijeva određivanje plata i uslova rada.

Preduzetnik treba stalno da vodi niz pregovora, a ako želi da uspije u ovim nastojanjima, onda pravičnost treba da bude vodeći princip strategije. Na kraju krajeva, preduzetništvo je, u krajnjoj liniji, serija pobjedničkih pregovora čiji je cilj da se kupcima da vrijednost za njihov novac i lojalnost.

Izvor