Poslovne vještine: Efikasnom komunikacijom do jasnoće

Da li ste se ikada zapitali zašto je efikasna komunikacija važna, posebno za dalji uspjeh i rast? Koje su njene prednosti i na koji način poboljšati komunikaciju? Pitanja su na koja će vam #zeneoduticaja dati iscrpne odgovore.

Ema Gargović info@balance2business.me
Poslovne vještine: Efikasnom komunikacijom do jasnoće

Efikasna komunikacija je više od razmjene informacija. Radi se o značaju toga šta pokušavamo da saopštimo i da publika dobije upravo ono što pokušavamo da kažemo.

Predstavlja ključni faktor za poslovanje i naše odnose sa drugim ljudima. To je način na koji izražamo misle i osjećanja, sve sa ciljem da nas drugi razumiju.

Da se efektni loše komunikacije prenose na poslovanje pokazuje i istraživanje sprovedeno u SAD-u i Velikoj Britaniji, gdje je skoro 1000 zaposlenih izgubilo 62.4 miliona dolara u prosjeku za godinu dana kao rezultat loše komunikacije. Suprotno tome, kompanije koje praktikuju i unaprijeđuju efikasnu komunikaciju dobile su gotovo 50% više ukupne prinose i učinile stejholdere zadovoljne.

Zaključujemo, bez obzira na to da li ste lider/ka i želite da inspirišete svoj tim ili razgovarate sa drugim ljudima, način na koji komuniciramo će uticati na to koliko smo uspješni. S tim u vezi, koučing se javlja kao izvrstan alat sa jasnim ciljem poboljšanja komunikacionih vještina, kako bi postali efikasniji i uspješniji na radnom mjestu.

Za kraj, pripremili smo nekoliko načina za poboljšanje komunikacijskih vještina koje  garantuju rezultate.

Savjeti:

  • Tražite međusobno pogodno vrijeme za komunikaciju;
  • Budite jasni, komunicirajte, budite potpuni, ispravni, kredibilni i ljubazni;
  • Dijalog umjesto monologa;
  • Obradite pažnju na govor tijela.