„Soft skills“ vještine su kritične vještine

Kada odlučite da oformite svoj time, tehničke vještine su od vitalnog značaja. Uz to, zapamtite, tehničke vještine se uče, i vi kao lider treba da se okružite ljudima koji su sposobni da rade posao.

Jelena Plivelic
„Soft skills“ vještine su kritične vještine

Hajde da se prvo pozabavimo „tehničkim vještinama“ da bismo dublje razumjeli zašto mnogi lideri imaju kritičan jaz u vještinama. Kada ste bili zaposleni na svom prvom poslu, tehničke vještine su najvažnije, bilo da učite kako da napravite pomfrit u pravom ulju, izračunate formulu prve marže ili predate taj važan izvještaj šefu.

Na tržištu rada, tehničke vještine postaju mjerilo za uspjeh. Nadogradite svoje uspjehe i zaradite svoje unapredjenje kroz razvoj ovih tehničkih vještina. Čak i prisustvujete konferencijama da biste naučili više tehničkih veština.  U svijetu razvoja organizacije i obučavanja liderstva, ono što većina ljudi naziva „Soft skills“ su kombinacija vještina komunikacije sa ljudima ljudi, društvenih vještina, komunikacijskih vještina, karaktera ili osobina ličnosti, stavova, načina razmišljanja i karijernih atributa.

Drugim riječima, osnovne sposobnosti socijalne i emocionalne inteligencije koje omogućavaju ljudima da se kreću u svom okruženju, koji dobro rade sa drugima i postižu svoje ciljeve uz dopunjavanje „hard skills“. Takozvane „soft skills” su, u suštini, ljudske vještine: povezivanje, angažovanje, uticanje, otvaranje umova i motivisanje akcija drugih. I one su kritične, a ne opcione.

Prave vođe ne tretiraju ove vještine kao „lijepo ih je imati“. Oni ih tretiraju kao neophodne jer se radi o kritičnom radu povezivanja, podrške i razvoja partnera, vršnjaka i zaposlenih. U današnjem okruženju jednostavno ne možete efikasno voditi timove niti napredovati kao lider bez njih.

Hajde da podijelimo primjer vještine slušanja. Povezuje nas i omogućava nam da vidimo druge perspektive kako bismo donosili informisanije i obrazovanije odluke. Slušanje omogućava drugima da se osjećaju saslušano, cijenjeno i kao  dio tima. U nastavku vam donosimo nekoliko drugih primjera kritičnih vještina koje su potrebne za postizanje uspjeha:

Komunikacija je ključna za snažan, dugoročni uspjeh

Saradnja je ključna za inovacije, inkluziju, pripadnost i snažno usklađivanje kao tim.

Osećaj hitnosti je ključan za podsticanje članova tima da ostvare dnevne zadatke i taktike za postizanje dugoročne strategije.

Postavljanje moćnih pitanja je ključno za stvaranje jasnoće misije i svrhe. Moćna pitanja osiguravaju da grupa ide naprijed i da je usklađena.

Izvor