4 vještine koje spajaju roditeljstvo i liderstvo

Iako može zvučati kontraintuitivno, mnoge vještine potrebne da biste bili snažan poslovni lider su slične, ako ne i iste, vještine koje su neophodne da biste bili dobar roditelj. Svakako, roditeljstvo i vođenje mogu izgledati veoma različito u zavisnosti od toga ko ste, djece koju odgajate i posla koji vodite. U nastavku teksta pročitajte koje su to 4 vještine zbog kojih liderstvo i roditeljstvo idu zajedno.

Jelena Plivelic
4 vještine koje spajaju roditeljstvo i liderstvo

Određivanje prioriteta

Određivanje prioriteta je uvijek važno, ali postaje zaista najvažnije kada imate dijete. Morate da posvetite svoje vrijeme onome što mislite da će imati najznačajniji uticaj. Promišljenost kada odlučujete gdje će vaše vrijeme biti dodijeljeno i na šta vaš tim troši svoje vrijeme je velika privilegija, ali dolazi sa više obaveza jer ste odgovorni ne samo za sebe i mali tim, već i za sve u organizaciji.

Strpljenje

Biti strpljiv sa djecom znači biti strpljiv sa procesom; znate da ćete morati da uradite ili kažete nešto na isti način mnogo puta prije nego što to bude jasno.

Jasnoća komunikacije

Jasna komunikacija je neophodna u svakom odnosu, ali koliko je ona bitna postaje očiglednije i u odnosima roditelj-dijete i menadžer-zaposleni.  Ako niste jasni u pogledu onoga što namjeravate da uradite, bilo da su to vaši opšti ciljevi za vašu kompaniju ili kako vam izgleda uspjeh, ne možete biti uznemireni kada se ono što vaš tim proizvodi ne poklapa sa imidžom koji ste imali u svojoj glavi. Niko ne čita misli, a vaš je posao da vježbate direktnu komunikaciju. To ne znači da treba da držite svoje zaposlene za ruke, oni moraju da razumiju šta se od njih očekuje da bi postigli nivo autonomije.

Slavimo pobjede

U svakom aspektu života, ljudi rade bolji posao kada se osjećaju osnaženim. S tim u vezi, pozitivno potkrepljenje je jedan od efikasnijih načina da se pokaže nekome da radi dobar posao i da treba da nastavi da ga radi više. Ovo ne znači da svako treba da dobije ono što se ponekad naziva „trofej za učešće“ za jednostavne ili male zadatke, ali kako starimo i stičemo više iskustva, možemo zaboraviti da slavimo stvari koje su važne.

Izvor