Strategija ličnog rasta za efikasno liderstvo

Bez obzira na vaše izazove, u dobrom ste društvu: većina nas ima mnogo stvari koje možemo da poboljšamo kod sebe. Kada smo proaktivni u ostvarivanju tih poboljšanja, ne samo da doživljavamo lični rast, već postajemo efikasniji lideri i menadžeri.

Jelena Plivelic
Strategija ličnog rasta za efikasno liderstvo

Prečesto, ignorišemo, skrivamo ili izbjegavamo da tražimo pomoć za svoje mane. Možda je naš ego glavni, koji želi da izbjegne bol zbog priznavanja da naša koncepcija o sebi ne odgovara stvarnosti. Problem sa tim što se ne bavite ovim izazovima je taj što na kraju čekate da vam život bude učitelj. Međutim, to je spor put do rasta; proaktivnost u pogledu vašeg ličnog rasta može uštedjeti nezadovoljstvo i vrijeme.

Kako možete osigurati da ste proaktivni u pogledu svog rasta? Evo tri predloga, koji se oslanjaju na mudrost iz oblasti svjesnosti i meditacije:

Svake nedelje odvojite vrijeme da razmislite.

Korisna praksa je da se na kraju svake nedelje zapitate: Na koji način ste ispunili svoje vrijednosti i lične ciljeve i na koji način niste? Postavljajući ta pitanja, budite ljubazni i sa razumijevanjem prema sebi, jer je cilj otvorenost i učenje, a ne osuđivanje, ogorčenje ili frustracija.

Priznajte svoje slabosti i mane karaktera.

Koristan korak je da odaberete određene vrline ili karakterne osobine koje želite da ojačate u sebi.

Budite proaktivni u rješavanju izazova.

To znači da svoj rad na samousavršavanju vidite kao osnovnu aktivnost vaše liderske uloge. Biti proaktivan može uključivati čitanje knjiga ili članaka, angažovanje trenera ili terapeuta ili pohađanje časova o svjesnosti ili meditaciji.

Ono čemu se možemo nadati, kao ljudska bića sa manama, jesu mali koraci naprijed koji će na kraju dovesti do značajnih poboljšanja naših navika i karaktera. Vi ćete imati koristi od tog rasta, ali i vaše kolege i osoblje koji se oslanjaju na vaše vođstvo.

Izvor