Kako da napravite plan rasta za vaše poslovanje u 6 jednostavnih koraka

Da biste razvili svoju kompaniju, potreban vam je plan koji utvrđuje kako ćete rasti i zašto bi vaši idealni kupci trebalo da kupuju od vas. Zatim morate uložiti u ljude i alate koji mogu da pretvore vaše planove u stvarnost.

Jelena Plivelic
Kako da napravite plan rasta za vaše poslovanje u 6 jednostavnih koraka

Možda će vam biti teško da zamislite plan rasta kada započnete svoj posao. Prije nego što ponudite svoj proizvod i/ili uslugu svijetu, morate se usredsrediti na uspostavljanje ponude vrijednosti za potencijalne kupce i saznati gdje su vaši idealni kupci. Kada to uradite, možete mjeriti svoj napredak dok prodajete svoj proizvod i/ili uslugu. Ta mjerenja će vam pomoći da identifikujete nove tokove prihoda i omogućiće vam da se uporedite sa konkurencijom. To poređenje će reći gdje su vaše snage da biste se mogli fokusirati na njih. A kada imate jasnu predstavu o tome šta radite i ko su vaši kupci, možete koristiti te informacije da privučete talentovane zaposlene.

U nastavku teksta pročitajte koje mjere može te preduzeti kako biste ostvarili poslovni rast vašeg preduzeća.

Odredite svog idealnog kupca.

Pokrenuli ste posao da biste riješili problem za određenu publiku. Tokom faze pokretanja, možda ste identifikovali brojna tržišta i sada morate još više da usavršite svoje ciljno tržište dok ga ne pretvorite u svog idealnog kupca.

Definišite ključne indikatore.

Nećete moći da mjerite rast ako ne možete da mjerite promjenu. Počnite tako što ćete identifikovati ključne indikatore učinka (KPI), koji predstavljaju kvantifikativno mjerenje učinka kompanije u određenim oblastima tokom vremena.

Provjerite svoje tokove prihoda.

Nemojte samo razmišljati o svojim trenutnim tokovima prihoda – razmislite o novim tokovima prihoda koji bi mogli učiniti vaše poslovanje profitabilnijim. Kada počnete da identifikujete moguće nove tokove prihoda, steknite naviku da pitate sebe (i svoj tim) da li svaka nova ideja koju vi i oni smislite ima priložen tok prihoda. Ako ima, pitajte da li je taj tok dugoročno održiv.

Istražite svoju konkurenciju.

Ako se vaša kompanija bori sa nečim, vjerovatno imate konkurenta koji se u tome ističe. Nemojte samo spustiti glavu i pokušati sami da savladate izazov. Pogledajte slična preduzeća koja rastu da biste se informisali prilikom kreiranja strategije i rješenja.

Fokusirajte se na svoje prednosti.

Prilagođavanje vašeg plana rasta tako da se fokusirate i maksimizirate svoje snage može vam pomoći da identifikujete strategije za uspjeh. To ne znači da treba da ignorišete svoje slabosti, ali početak sa pozicije snage će vašoj kompaniji dati gorivo koje joj je potrebno za rast.

Investirajte u talente.

Vaši zaposleni imaju direktan ili indirektan kontakt sa vašim klijentima, tako da bi trebalo da angažujete ljude koji su motivisani vrijednosnom ponudom vaše kompanije i vašim planovima za rast. Plaćajte i tretirajte svoje zaposlene dobro jer će njihova pozitivna energija inspirisati vaše klijente. Vaši zaposleni će takođe slušati vaše klijente i vraćati im ideje koje će vam pomoći da razvijete svoje poslovanje.

Izvor