Startap vs. mali biznis

Da li znate koje su to suštinske razlike između startapa i malih preduzeća? Da li želite biti inovativna sila koja osvaja svet ili graditi stabilno, dugoročno preduzeće sa snažnim lokalnim vezama? Pročitajte više o odlučujućim faktorima koji će oblikovati vašu preduzetničku viziju i odabrati put prema uspehu koji najbolje odgovara vašem poslovnom identitetu.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Startap vs. mali biznis

Šta je to posebno kod startapa u poređenju sa malim preduzećem?

Kada je tehnologija došla na velika vrata, poslovni modeli su počeli da se razlikuju. Pojam "startup" prvi put se pojavio 1976. godine u članku Forbsa u vezi sa obradom podataka. Nakon dot-com procvata kasnih devedesetih, počeli smo da čujemo "startup" svuda.

Ovo daje veliku naznaku razlike između startapa i malih preduzeća: pojam "startup" obično se odnosi na tehnološku kompaniju. Upotreba tehnologije omogućava im da prate drugačiji, ubrzan poslovni model koji ih razlikuje od malih preduzeća.

Ako razmišljate o pokretanju kompanije, važno je da znate razliku između startapa i malog preduzeća. Tek tada možete odabrati koji model odgovara identitetu vašeg poslovanja.

Startup vs. mala firma: Šta je ono pravo za vas?

Startupovi su stekli gotovo mitološki status zahvaljujući divnim pričama o uspehu, kultovima ličnosti i zabavnoj industriji. Deluju uzbudljivo - ali takođe su ispunjeni rizicima i bolje funkcionišu uz neke vrste proizvoda i usluga, nego za druge.

Nemojte praviti grešku razmišljajući da su startupovi jedini način da se postane bogat. Možete i dalje razviti malo preduzeće u jednu dobro podmazanu mašinu koja vam donosi novac dok niste prisutne. Svaka franšiza restorana, globalna advokatska firma i regionalni lanac prodavca automobila počeli su kao mala preduzeća.

Odluka između startapa i malog preduzeća manje ima veze sa zarađivanjem novca i više sa industrijom u kojoj se nalazite, kao i sa vašim ličnim karakteristikama, stilom liderstva i tolerancijom na rizik.

Razlike između startapa i malog preduzeća

Pojam "startup" danas je toliko uobičajen da preduzetnici misle da to grade - čak i ako to nisu. Postoje neke razlike između startapa i malog preduzeća.

Vizija

U debati između startapa i malog preduzeća, vizija kompanije je jedan od najvažnijih faktora. Startupovi se fokusiraju ne samo na stvaranje proizvoda, već i na osvajanje sveta. Žele biti najinovativnija, kreativna, disruptivna snaga u svojoj industriji, tržištu i univerzumu.

Mala preduzeća više su usmerena na profitabilnost unutar već utvrđenog paradigme. Služe lokalno tržište, a lični odnosi su im životna snaga. Često ih pokreće umetnička strast ili su prenesena kroz generacije porodice.

Finansiranje

Startupovi dobijaju veći deo svojih sredstava od venture kapitalista (VC), koji čine velike investicije. Zauzvrat, dobijaju udeo u vlasništvu kompanije, pa ako je uspešna, profitiraju zajedno sa vlasnikom.

Mala preduzeća obično uzimaju zajmove od tradicionalnih banaka ili online zajmodavaca. Zajmodavci zarađuju naplatom kamata, što znači da vlasnik preduzeća plaća više tokom vremena, ali nije odustao od svojih udela u kompaniji.

Rast

Strategija rasta može biti najveća razlika između startapa i malog preduzeća. Startupovi žele rasti što brže mogu, povećavajući prihode kroz poslovni model koji se može lako replikovati. Zato se startapovi obično viđaju u tehnološkoj industriji.

Mala preduzeća koriste sporiju, oprezniju strategiju rasta usmerenu na izgradnju profita pre nego što se prošire. Traže dugoročan, stabilan rast koji će stvoriti održivo, dugotrajno preduzeće. Ovaj model mnogo više odgovara osnivačima sa nižom tolerancijom na rizik.

Profit

Prihod je povezan sa rastom, pa nije iznenađujuće što postoje kontrasti u startapu i malom preduzeću. Početna investicija u startap može ne donositi nikakve rezultate godinama. Startapovi nisu izgrađeni da odmah donesu profit. Cilj je izvesti kompaniju na berzu i profitirati na taj način.

Mala preduzeća obično nemaju investitore o kojima treba brinuti. Takođe su često postavljena da odmah generišu profit, jer slede dobro utvrđene poslovne modele. Ne treba im vreme da shvate šta funkcioniše, jer možda ne rade ništa što se suštinski razlikuje.

Liderstvo

Vođe startapa naspram malih preduzeća obično će imati različite prirodne darove. Postoje tri različite verzije: možete biti umetnica, menadžerka ili preduzetnica. Startupovi obično osnivaju pravi preduzetnici: oni koji preuzimaju rizik, stvaraju viziju i energično grade posao koji se može preneti s jedne kompanije na drugu kao da oblače novi odelo.

Mala preduzeća često osnivaju umetnici: strastveni kreatori koji žele koristiti svoj najveći talenat da inspirišu druge. Menadžeri, koji su opsednuti ljudima i procesima, vode efikasno malo preduzeće. Imajte na umu da svako može biti preduzetnik - svako može izgraditi posao - ali morate shvatiti svoj pravi poslovni identitet kako biste postigli uspeh.

Izvor