4 savjeta za pokretanje preduzeća, a da pritom zadržite svakodnevni posao

Pokretanje sopstvenog poslovanja uz rad od 9 do 5 nije mali podvig. To je uobičajen put za ambiciozne preduzetnike, ali nije bez izazova. Žongliranje dnevnim poslom, ličnim životom i potpuno novim poslom može dovesti do sagorijevanja i potencijalnog neuspjeha ako time ne upravljate proaktivno i pažljivo.

Jelena Plivelic
4 savjeta za pokretanje preduzeća, a da pritom zadržite svakodnevni posao

Evo nekoliko savjeta koji vam mogu koristiti prilikom izgradnje vašeg sopstvenog poslovanja uz zadržavanje trenutne karijere.

Napravite dva odvojena radna prostora.

Kada se lični i profesionalni životi prepliću, gubitak fokusa i preopterećenost postaje vrlo moguć scenario. Iako je vaš sporedni projekat posao, on je i dalje lični i treba ga tretirati kao potpuno odvojen od vašeg svakodnevnog posla.

Da biste bili sigurni da ne dozvolite da vaš poslovni razvoj prodre u radno vrijeme kompanije (ili obrnuto), provedite neko vrijeme stvarajući dva različita radna okruženja.

Ova vrsta multitaskinga dovodi do više stresa i čini vas lošijim za oba zadatka. Naši mozgovi najbolje funkcionišu kada imamo jedinstven fokus (npr. samo radimo ili samo razvijamo naš sporedni posao), tako da ćete ovo učiniti sveukupno efikasnijim.

Pored toga, stvaranje ovog razdvajanja olakšava mijenjanje brzina i ulazak u „kreativni režim“ kada radite na svom poslu. Ovo može ponuditi dodatni podsticaj motivacije, koji će vam trebati na duge staze.

Ostanite motivisani traženjem povratnih informacija o svojim poslovnim idejama.

U dobru ili u zlu, sagorijevanje je samo dio procesa kada gradite posao i održavate posao sa punim radnim vremenom. Kada ste i zaposleni i preduzetnik, to je skoro neizbježno bez obzira koliko volite ono što radite.

Postoji mnogo sjajnih savjeta o pravljenju namjernih pauza da biste osvježili svoj um i tijelo ili ugradnji vremena za odmor u svoj dnevni raspored, a to su vrijedne strategije. Međutim, ponekad je preduzetnicima potrebno više da bi ostali motivisani.

Kada je vaš startup u ranim danima, vaši prvi klijenti su obično super lojalni i vole da ostanu u kontaktu. Njima se sviđa to što radite i žele da vas podrže na bilo koji način. Pozivi, ćaskanje i poruke mogu biti izuzetno motivirajući, bez obzira da li su pozitivni ili negativni (potrebno vam je oboje!).

Pozitivne povratne informacije podižu vam raspoloženje i daju vam do znanja da radite nešto kako treba. Na kraju krajeva, svima treba neko ko će vjerovati u njih. Čak i dobijanje negativnih povratnih informacija nije loša stvar; trebalo bi da vas samo podstakne da nastavite da radite i poboljšate svoj proizvod.

Postavite jasne kanale komunikacije.

Imati redovan dnevni posao znači da niste dostupni da komunicirate sa svojim klijentima i zaposlenima  što vam ostavlja uzak vremenski period u kasnijim noćnim satima da se bavite svime. Zbog toga je neophodno uspostaviti jasne kanale komunikacije i navesti detaljne smjernice kako bi svi mogli da rade autonomno i asinhrono.

Znati kako da napustite vaš posao je važno.

Nikada nije dobra ideja spaljivati mostove kada napustite svoj korporativni posao, tako da je jedna od najboljih stvari koje možete da uradite jeste da zadržite način razmišljanja o „gracioznom izlasku“.

Počnite da razmišljate o proaktivnim koracima koje možete preduzeti da biste napravili srdačan izlaz sa obje strane i budite sigurni da ste se (i vaša zamjena) pripremili za glatku tranziciju.

Ne samo da je ovo dobra poslovna praksa, već ostavlja otvorena vrata ako ikada budete morali da se vratite.

Izvor