Jedna od 5 odraslih osoba nije uspjela da radi od kuće! Evo razloga…

Prethodna godina 2020. godina je bila posebno teška za zaposlene majke i očeve. Briga za svoju djecu je mnoge roditelje natjerala da se bore da zadrže posao ili su bili prisiljeni da napuste posao. Jedna od pet (19,6%) odraslih osoba u radnoj dobi nije radila jer je pandemija poremetila njihovu brigu o djeci.

Jelena Plivelic
Jedna od 5 odraslih osoba nije uspjela da radi od kuće! Evo razloga…
Jedna od pet (19,6%) odraslih osoba u radnoj dobi nije radila jer je pandemija poremetila njihovu brigu o djeci

Zaposlene majke posebno su morale nositi teret ovog problema. Washington Post objavio je da je „jedna od četiri žene koje su prijavile nezaposlenost tokom pandemije rekla da je to zbog nedostatka brige o djeci - dvostruko više nego među muškarcima“.

Preduzetništvo majkama može da pruži potrebnu fleksibilnost u karijeri

Ovi nedostaci imaju i drugu stranu: preduzetništvo može pružiti nove mogućnosti mamama svih starosnih doba. Pandemija nije spriječila ljude u pokretanju novih poslova. Prošle je godine podneseno više od 4,3 miliona zahtjeva za identifikacijske brojeve poslodavaca (EIN). To su porezni brojevi koji preduzetnicima omogućuju otvaranje poslovnih bankovnih računa i uslovi su za zapošljavanje zaposlenika.

Ipak, kazu da preduzetništvo majkama može da pruži potrebnu fleksibilnost u karijeri. Prema istraživanjima, majke se odlučuju za preduzetništvo u večini slučajeva jer žele da budu same svoj šef, kao i zbog toga jer  žele da zarade više novca da da poboljšaju svoj životni standard.

Kako je na Balkanu, ne znamo, verujemo da je slično, pišite nam vaša iskustva.

Izvor