Kako postići ciljeve kada ste zauzeta mama

Imate velike snove. Ali imate i velike odgovornosti. Biti zauzeta mama može stvoriti osjećaj kao da su vaše sopstvene želje gurnute u stranu. Sigurno imate manje vremena na raspolaganju od većine ljudi, ali to ne znači da ne morate zaboraviti na vaše ciljeve.

Jelena Plivelic
Kako postići ciljeve kada ste zauzeta mama

Vaš način razmišljanja i nivo samopouzdanja koji kultivišete može uticati na postizanje ciljeva. Za početak, naučno je dokazano da pozitivnost jača imuni sistem, smanjuje stres i poboljšava blagostanje. Mnogo je veća vjerovatnoća da ćete postići svoje ciljeve ako zaista vjerujete da možete.

Neki od načina koji vam mogu pomoći  za pozitivno razmišljanje su:

Meditacija – koja takođe odlično ublažava stres.

Vođenje dnevnika – koje donosi čitav niz prednosti, uključujući pomoć u planiranju ciljeva, praćenju napretka, pronalaženju inspiracije, rješavanju problema i u suštini podučavanju sebe na tom putu.

Pozitivne afirmacije - da povećate svoje samopouzdanje i poboljšate samorazgovor.

Vizuelizacija – koja vas može motivisati tako što zamišljate sebe kako ste već postigli svoj cilj.

Ljubav prema sebi je od suštinskog značaja jer služi kao podsjetnik da, ne samo da možete ostvariti svoje ciljeve, već da to zaista i zaslužujete.

Postavlja se pitanje, kako postići željene ciljeve sa prebukiranim rasporedom ukoliko ste mama? Odgovore potražite u nastavku teksta.

Prepustite se istraživanju.

Istraživanje može biti zaista korisno jer pomaže da bolje razumijete svoje ciljeve i istražite potencijalne puteve kako ćete tamo stići. Razmislite o stvarima koje će vam trebati za početak, imajte plan za neuspjeh, istražite kako je drugima bilo na tom putu. Međutim valja napomenuti, nemojte se zaglaviti u ovoj fazi. 

Preduzimanje akcije.

Preduzimanje akcije je ono što gradi vaše samopouzdanje. Ne morate znati svaki korak na tom putu. Prekomjerno planiranje može biti gubljenje vremena, posebno za zaposlene mame. Uradite dovoljno istraživanja da shvatite svojih prvih nekoliko koraka. Onda počnite.

Budite realni u pogledu toga šta možete da uradite i kada ćete to učiniti.

Postavljanje realnih ciljeva je važno za sve, bez obzira ko ste. Ponekad, kada smo usredsređeni na postizanje cilja, nerealni smo sa našim vremenskim okvirom i očekivanjima. Tada se može desiti jedna od dvije stvari:

Potpuno se gubite pokušavajući da žonglirate sa previše obaveza. Ili, ne uradite zadatke onoliko brzo koliko to želite. Prvo će donijeti sagorijevanje, drugo će biti zaista demotivišuće.

Postavljanje malih i ostvarivih ciljeva je uvijek ključ za postizanje uspjeha.

Zapitajte se: Koje su moje trenutne vremenske obaveze?

Koliko vremena mogu da odvojim da radim na svojim ciljevima?

Zatim koristite ove informacije da biste kreirali realističnu strukturu i vremensku posvećenost koja vam odgovara. To bi moglo biti ustajanje sat vremena ranije svakog jutra prije nego što se ostatak kuće probudi. Ili ostajanje budnim duže na kraju dana, ako ste više noćna sova.

Odbacite ometanja, rasipnike vremena i prioritete niskog nivoa.

Zapamtite da se ne odričete stvari zauvijek, već neko vrijeme i da samo mijenjate prioritete. Napravite listu svojih prioriteta i shvatite šta možete da žrtvujete, a o čemu se ne može pregovarati.

Stvorite dobre navike.

Stvaranje navika nije lako, ali to je ono što će vam pomoći da završite stvari. Potrebna je struktura procesa, kako bi rutnski obavljali zadatke.

Proslavite svoje pobjede.

Ponekad možemo biti toliko fokusirani na to gdje želimo da idemo, da ne primjetimo šta smo već postigli. Zadržati svoju motivaciju biće lakše kada naučite da budete zahvalni procesu proslavljajući male pobjede. Svaku malu prekretnicu koju pređete, tretirajte na poseban način jer je od ključnog značaja ljubaznost prema sebi.

Izvor