5 granica koje uspješne žene praktikuju svaki dan

Pronalaženje uspjeha u svim oblastima vašeg života zahtijeva fokus i postavljanje granica svugdje gdje možete osloboditi mnogo vremena i energije koju ćete posvetiti izgradnji svog života iz snova. U nastavku teksta pročitajte neke od granica koje uspješne žene praktikuju svaki dan i o kojima možda i vi možete početi da razmišljate kako biste promijenili svoj svakodnevni život na bolje.

Jelena Plivelic
5 granica koje uspješne žene praktikuju svaki dan

Recite ne.

Reći da svemu što vam se nađe na putu je najkraći put do sagorijevanja. Trebate znati kako da date prioritet svom poslu i kažete „ne“ nebitnim zahtijevima. Ako se zbog nekog zahtijeva osjećate neprijatno, recite ne. Ako će vam zahtijev otežati da odredite prioritet svog zdravlja kao što je pun noćni san, vježbanje ili jedenje tri obroka dnevno, recite ne. Ako zahtijev znači da ćete raditi prekovremeno umjesto da se fokusirate na svoj lični život, možete reći ne.

Uključite „Ne uznemiravaj“.

To što nam je tehnologija dostupna na dohvat ruke ne znači da svima koje poznajete dugujete stalan pristup. Neprekidni prekidi tokom dana mogu biti izuzetno ometajući što može otežati blagovremeno postizanje ciljeva. Postavite granice komunikacije tako što ćete iskljućiti obavještenja i odložiti odgovaranje na mejlove, tekstove i pozive u vrijeme koje vam najbolje odgovara. Ova jednostavna granica pomaže u smanjenju stresa i ometanju, čime se poboljšava produktivnost i olakšava efikasno upravljanje zadacima.

Delegiranje i outsourcing.

Ne morate samo da postavljate granice sa drugim ljudima, morate ih postaviti i sami sebi. Tajna efikasnog obavljanja posla je u delegiranju ili angažovanju spoljnih saradnika koji vam mogu pomoći da postignete uspjeh i balans.

Zaštite finansijske interese.

Budite strateški sa svojim novcem. To može značiti štednju, otplatu duga ili ulaganje. Važno je zapamtiti da je vaše finansijsko blagostanje vaš prioritet. Ako se osjećate pod pritiskom da idete na skupe večere ili putujete na daleke destinacije, možete jednostavno da isključite taj pritisak tako što ćete reći ne.

Davanje izgovora.

Jedna glavna granica koju možete postaviti je da nikome ne dugujete objašnjenje. Ne morate da opravdavate odgovore koje dajete kada pokušavate da postavite granice koje odgovaraju vašem rasporedu ili nivou udobnosti. Nema potrebe davati detaljne izgovore jer to implicira da drugoj osobi dugujete dostojan razlog da ne udovoljite njihovom zahtijevu.

Izvor