Da li razmaziti svoju bebu?

Biti majka nije lako i na tom putu se uvijek javljaju razne nedoumice i vječito pitanje - Da li „ovo“ radim dobro? Među prvim nedoumicama mnogih mama je da li razmaziti svoje dijete – novorođenče i koje su granice.

Jelena Plivelic
Da li razmaziti svoju bebu?
Dodir je jedno od prvih čula koje se razvija kod beba

Ispunjavanje potreba ili početak manipulativnog odnosa

Bebe plaču jer su gladne, jer im je mokra pelena, jer im je potrebna pažnja, ljubav, bliskost. Tako traže pažnju jer na drugačiji način ne znaju da komuniciraju i one nisu manipulativne.

Stručnjaci ističu da svaki sisar u prvim danima života mora da bude mažen i u neposrednoj blizini majke

Za njih je sve novo, strano, a možda i strašno - sem vaše blizine, mirisa, ljubavi, glasa. Tako da zašto bismo im to uskratili? Nositi i grliti bebu kada joj je to potrebno ne znači da ćete razmaziti bebu, već da ćete učiniti da se ona ojseća sigurno i bezbijedno, što je veoma važno za bebin razvoj. Beba ovako uči povjerenje, a kada pokazujete interesovanje za njene potrebe - njegujete i njeno samopouzdanje, što će kasnije dovesti do lakšeg osamostaljivanja. Kada pokazujete ljubav i nježnost, i kada beba odrasta uz takve emocije oko sebe, vi ćete pomoći da i kasnije prepoznaje ove emocije kao ispravne i poželjne.

Maženje će pomoći vašim mališanima da se osjećaju sigurno 

Pitanje je da li se beba zaista može "navići na ruke" i šta to uopšte znači? Kada je bebama potrebna pažnja, blizina i utjeha, jedini način da joj to ispunite jeste da je uzmete u ruke i držite u naručju. Tada će beba osetiti sigurnost koju ne može ništa da joj zamijeni. Pustiti bebu da "malo plače" - neće dovesti do željenog rezultata, jer beba ne plače jer joj je dosadno, već zato što joj je nešto potrebno. Možda je gladna, iako ne znači svaki plač bebe da joj je gladna, možda je muče grčevi ili joj je pelena puna. Zašto je ostaviti da plače u tom slučaju?

Kada postaviti granice

Naravno, djeca će plakati i kada prerastu uzrast novorođenčadi. Međutim, tada će plač predstavljati  nešto drugo sem poziva u pomoć. Kada malo poraste, beba će pokušati plačem da dobije ono što želi, a što joj nije dostupno, kao što je na primer čaša sa stola, nož, telefon, neki drugi opasan predmet ili jednostavno - nešto što ne bi trebalo da dira.

Postavljanje granica je ključno jer kod djece razvija osjećaj za sigurnost

Ipak ćete morati da odgovorite na ovaj plač i to sa pažnjom - ali i sa postavljanjem granica. Uzmite u obzir i to da na ovaj način bebe rastu - ispitivajući granice i mogućnosti. Zato je važno da i kada postavljate (prve) granice u tome budete nježni, ali i istrajni. Jednom NE, znači - uvijek ne (naočare, šolja kafe, nož...), ali sve to uz punu pažnju i razumijevanje. Bebe će pokazati svoje interesovanje, a na vama je da postavite adekvatne granice - koje će se vremenom pomijerati i koje će vremenom morati da se primjenjuju i na druge stvari.

Izvor