Djeca u Australiji na društvene mreže samo uz saglasnost roditelja

Australija želi zakonski da se obračuna sa društvenim mrežama tako što će zatražiti saglasnost roditelja za korisnike mlađe od 16 godina. U suprotnom kazne će iznositi čak 7,5 miliona dolara.

Jelena Plivelic
Djeca u Australiji na društvene mreže samo uz saglasnost roditelja
Internet platforme modernog vremena moraju snositi odgovornsost za sigurnost djece

Cilj je da se Australija zaštiti na internetu i da se osigura da zakoni te zemlje odgovaraju modernom digitalnom vremenu. David Coleman, pomoćnik australijskog ministra za mentalno zdravlje i spriječavanje samoubistava izjavio je da je tokom pandemije mentalno zdravlje među mladima bilo jako pogoršano i da su društvene mreže dio problema.

Razvoj depresije može biti podstaknut kod onih mladih koji stavljaju znak jednakosti između društvenih mreža i ,,ideala’’ kao što su popularnost, uspjeh i prihvaćenost

Platforme društvenih mreža moraju preduzeti sve potrebne mjere kako bi se vršila verifikacija uzrasta korisnika prema kodu za usluge društvenih mreža i drugih velikih online platformi. Predložene mjere nastale su nakon što je bivša menadžerica Facebooka, Frances Haugen izjavila da kada dođe do sukoba između javnog dobra i koristi kompanije, div društvenih mreža će izabrati sopstveni interes.

Izvor