Tehnološke inovacije će biti glavna pokretačka snaga za razvoj industrije u narednih 10 godina

Digitalna transformacija ušla je u novu fazu razvoja, nudeći toliko potrebnu sigurnost u klimi krajnje neizvjesnosti koja je rezultat ponovnog oživljavanja COVID-19 i usporenog ekonomskog oporavka. Ovu novu etapu definišu četiri trenda. Pročitajte više o tome...

Sanja Milosavljević
Tehnološke inovacije će biti glavna pokretačka snaga za razvoj industrije u narednih 10 godina
Digitalna transformacija usla je u novu fazu razvoja

Digitalna transformacija ušla je u novu fazu razvoja, nudeći toliko potrebnu sigurnost u klimi krajnje neizvjesnosti koja je rezultat ponovnog oživljavanja COVID-19 i usporenog ekonomskog oporavka. Ovu novu etapu definišu četiri trenda.

Prvo, digitalizacija ubrzava i širi se u više industrija. U prvoj fazi digitalizacije dominirala su Internet preduzeća. Danas tradicionalne industrije - poput proizvodnje, obrazovanja, zdravstva, finansija, transporta i energetike - sada takođe usvajaju 5G, vještačku inteligenciju (AI), cloud, Internet stvari (IoT) i druge nove digitalne tehnologije, kao i razvoj novih poslovnih modela. Prema IDC-u, do 2022. godine 70% organizacija će koristiti digitalne tehnologije za promjenu svojih poslovnih procesa i poboljšanje korisničkog iskustva, produktivnosti i otpornosti radi podsticanja održivog razvoja.

Drugo, kako nove tehnologije poput AI nastavljaju da sazrijevaju, primjena digitalnih tehnologija u preduzećima se širi izvan kancelarija i u proizvodne sisteme - ovo dovodi industrije u novu fazu inteligentne nadogradnje. Huaweijeva globalna industrijska vizija (GIV) 2025 predviđa da će do 2025. godine 97% velikih preduzeća koristiti AI, a 77% svih aplikacija u oblaku će napajati AI.

Treće, cloud je takođe neizbježan trend. Zbog pandemije, preduzeća će preći u cloud godinu do tri godine ranije nego što se ranije očekivalo. Procjenjujemo da će do 2025. godine sva preduzeća širom svijeta koristiti tehnologije na cloud-u. Cloud će u velikoj mjeri smanjiti prepreke za sve vrste preduzeća da usvoje napredne digitalne tehnologije, postavljajući solidne temelje za preduzeća da postanu digitalna. Konačno, digitalizacija je sveobuhvatna transformacija na više domena i nivoa. Nije ništa manje izazov od pokretanja potpuno novog posla. Kada preduzeće pređe na digitalizaciju, ono mora da izvrši temeljne promjene u svom razvojnom modelu, a srž digitalizacije leži u poslovnoj transformaciji.

Huawei Enterprise poslovni tim stavlja kupce u središte svega što rade. Zajedno sa industrijskim partnerima primjenjuju inovativne ICT da bi zadovoljili potrebe kupaca u ključnim poslovnim scenarijima. U ovom procesu, informaciono-komunikaciona tehnologija (ICT) služi kao kamen temeljac i glavna pokretačka snaga. Sve više i više menadžera preduzeća želi da koristi nove digitalne tehnologije za pokretanje transformacije svoje proizvodnje i sistema donošenja odluka. Vjerujemo da će tehnološke inovacije biti glavna pokretačka snaga za razvoj industrije u narednih 10 godina.