Huawei i partneri pomažu u zaštiti biodiverziteta putem inteligentne tehnologije

Kompanija Huawei radi sa jedinim nacionalnim parkom u Švajcarskoj, na poboljšanju zaštite i upravljanja zaštićenim područjima. Tehnologija vještačke inteligencije prepoznaje fotografije infracrvenih kamera, dok se blokčejn tehnologija koristi za sertifikaciju ponora ugljenika u nacionalnom parku

Nada Stojanović
Huawei i partneri pomažu u zaštiti biodiverziteta putem inteligentne tehnologije

Svjetski kongres za zaštitu prirode Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN VCC) održan je u Marseju prošle nedelje. Stručnjaci za zaštitu prirode, svjetski lideri i globalne organizacije okupili su se da razmijene ideje o zaštiti prirode. Borba protiv klimatskih promjena i biodiverzitet zahtjeva zajedničke vrijednosti i kolektivnu akciju. Kao jedan od partnera IUCN-a, kompanija Huawei je posvećena poboljšanju efikasnosti očuvanja prirode i zaštiti biodiverziteta korišćenjem digitalne tehnologije. Posvećenost kompanije Huawei partnerstvima u ovoj oblasti se ogleda u dva značajna programa koji su trenutno u toku: Tech4Nature saradnja sa IUCN-om i program Nature Guardian sa Rainforest Connection (RFCk), koji imaju za cilj korišćenje najsavremenijih tehnologija za globalno povećanje očuvanja prirode.

Kompanija Huawei radi sa jedinim nacionalnim parkom u Švajcarskoj, na poboljšanju zaštite i upravljanja zaštićenim područjima. Tehnologija vještačke inteligencije prepoznaje fotografije infracrvenih kamera, dok se blokčejn tehnologija koristi za sertifikaciju ponora ugljenika u nacionalnom parku. Digitalna tehnologija se koristi i za sprovođenje akustičkog praćenja i istraživanja jednog od najugroženijih primata na svijetu, Hainanskog gibona (preostalo ih je samo 35), u Nacionalnom parku tropske prašume Hainan u Kini.

Uređaji Gardijan na solarni pogon opremljeni akustičnim senzorima pokrivaju 30 km2 planinskog lanca Nahuelbuta. Oni otkrivaju i identifikuju zvuke i zov životinja, sa fokusom na obezbjeđivanje podataka za proučavanje ugrožene Darvinove lisice. Sa Guardian sistemom, vještačka inteligencija može da otkrije pucnje lovokradica i motorne testere ilegalnih drvosječa koje ugrožavaju opstanak ove vrste. Tehnologije kao što su komunikacione mreže, AI, IoT i Cloud pomažu zaštitnicima prirode da održe zdrava staništa i zaštite život koji gaje, dok nude sisteme brzog uzbunjivanja za neispravne ekosisteme i ljudsko uplitanje kao što je ilegalni krivolov ili lov.

izvor