Zašto treba brinuti o psihološkoj sigurnosti na poslu

Psihološka sigurnost je jednostavan, ali moćan - i apsolutno neophodan - dio brige o vašim ljudima, vašoj kompaniji i vašoj reputaciji. Evo zašto.

Jelena Plivelic
Zašto treba brinuti o psihološkoj sigurnosti na poslu

Kada je tim psihološki bezbjedan, jedan od prvih oblika saradnje koji se pojavljuje je otvorenija komunikacija. Dijeljenje informacija postaje sve češće. Povjerenje raste do tačke kada ljudi počinju da budu otvoreni, pošteni i ranjivi u dinamici tima. Uz sigurnost dolazi i sposobnost priznavanja grešaka, izražavanja nesigurnosti i traženja pomoći bez straha od presude. Za timove kojima nedostaje psihološka sigurnost, greške se često guraju pod tepih i mogu dovesti do istih grešaka — ili čak drugačijih, skupljih — koje se prave u budućnosti.

Svaka organizacija zabrinuta za efikasnost, uštedu troškova i produktivnost treba hitno da stvori psihološki bezbjedno okruženje za svoje ljude. To štedi vrijeme i novac, a ponekad vam čak pomaže da sačuvate obraz kada vam vaš tim pomaže da izbjegnete te sramotne i skupe greške.

Bezbjednost je jednostavan, ali moćan i apsolutno neophodan dio brige o svojim ljudima, kompaniji, reputaciji, a ponekad i samom životu. To nije samo besmislica o mekim vještinama. To je najbolja stvar koju možete učiniti da zaštitite svoje ljude i svoju kompaniju od gubitaka svih vrsta.

Izvor