Prestanite da koristite ove fraze na online sastancima

Čak i u vrijeme kada je toliko toga van naše kontrole, mi ostajemo pod kontrolom sopstvenih govornih obrazaca. I tako, dok lideri i zaposleni nastavljaju da preispituju kako bi moderno radno mjesto trebalo da izgleda, uključujući i način na koji se okupljamo, možda je pravi trenutak da izbacimo određene fraze na sastancima.

Jelena Plivelic
Prestanite da koristite ove fraze na online sastancima

Sačekaćemo pet minuta da se svi pridruže

Često među prvim rečima koje izgovara domaćin onlajn sastanka, ova praksa obeščašćuje vrijeme onih koji su se pridružili na vrijeme i ne čini ništa da uspostavi kulturu tačnosti za sastanke. Istovremeno, postoje legitimni razlozi zašto pojedinac može zakasniti na Zoom sastanak (ili lični).

Isključeni ste

Da budemo sigurni, ove riječi brzo signaliziraju da govornik treba da klikne na dugme za uključivanje zvuka. Ali fraza - koju često izgovara više ljudi odjednom - postala je ozloglašena. Takođe čini da se osoba koja prima komentar oseća glupo, kao da (dvije godine široko rasprostranjenog rada na daljinu) još uvijek ne zna kako da locira dugme sa ikonom mikrofona. Predlog je sledeći: „Ako govoriš, ne mogu da te čujem”.

Hajde da ovo nastavimo van ovog online sastanka

Bez jasnog, brzog pomena o tome kako i kada će se ovaj „vanmrežni“ razgovor odvijati, ovo je žargonski način da se odbaci nečija ideja i odloži je na neodređeno vreme. A pošto će se svako značajno praćenje vjerovatno odvijati na mreži, to takođe više nema smisla. Zašto ne biste rekli nešto poput ovoga: „To je važna tema koja je van okvira ovog sastanka. Poslaću vam e-poštu kada završimo.”

Vratiću ti 10 minuta tvog života

Sledeći put kada se nađete u iskušenju da svojim saigračima ponudite nekoliko dragocenih „minuta njihovog života nazad“, razmislite o tome da kažete: „Vau. Pošto su svi bili tako produktivni, završili smo 10 minuta ranije. Hvala vam puno na vašem prisustvu i učešću. Prijatan dan." Ovo jednostavno preformulisanje ima moć da preoblikuje vaš rad.

Izvor