Da li su dva sastanka dnevno dovoljna za većinu nas?

Da li previše sastanaka može narušiti produktivnost? Prema istraživanju Slack Technologies, više od dva sata dnevno na sastancima može ograničiti radnu efikasnost većine radnika. U nastavku otkrijte kako prekomerni broj sastanaka utiče na produktivnost i šta kompanije poput Slack-a i Shopify-a rade kako bi rešile ovaj problem.

Danica Đorđević info@zeneoduticaja.com
Da li su dva sastanka dnevno dovoljna za većinu nas?

Većina radnika i radnica smatra da im više od dva sata sastanaka uzima vreme koje bi bolje iskoristili za fokusiran rad.

Prema novom istraživanju je utvrđeno da više od dva sata dnevno provedena na sastancima može smanjiti produktivnost, postavljajući ograničenje na deo svakodnevnog radnog procesa koji mnogi/e nerado podnose.

Istraživanje više od 10.000 radnika i radnica širom sveta, koje je sproveo Slack Technologies u vlasništvu Salesforce-a, otkrilo je da su dva sata sastanaka bila kritična tačka za većinu. Oni koji su rekli da provode previše vremena na Zoom pozivima ili u konferencijskim salama bili su više od dva puta skloniji reći da nemaju dovoljno vremena da se posvete radu koji je bitan, umesto sastancima. Više od polovine ispitanih izvršnih direktora i direktorki je reklo da imaju previše sastanaka, dok je 27% njih na nižim pozicijama izrazilo isti stav. Pretrpanost sastancima može primorati ljude da obavljaju zadatke van radnog vremena, što čini otprilike dva od pet radnika barem jednom nedeljno. Efekti su isti bez obzira da li su sastanci virtualni ili održani uživo.

"Svaki minut proveden u sastancima je minut proveden bez fokusa", rekla je Christina Janzer, viša potpredsednica istraživanja i analitike u Slack-u. "Sastanci imaju svoju svrhu, ali fokusirano vreme je veoma važno."

Ovo istraživanje pokazuje negativne efekte koje mnogo neefikasnih sastanaka donosi, a kompanije poput Slack-a, Shopify Inc. i drugi pokušavaju ih suzbiti s različitim stepenima uspeha. Prethodna istraživanja su pokazala da velike organizacije godišnje troše 100 miliona dolara na nepotrebne sastanke. Taktike za ograničavanje sastanaka mogu varirati: Na primer, Slack dva puta kvartalno otkazuje sve interne sastanke tokom cele nedelje i eliminiše ih petkom. Smanjenje sastanaka petkom je praksa koju primenjuju i druge kompanije. Shopify je kreirao alat ugrađen u kalendar zaposlenih koji procenjuje trošak svakog sastanka. U nekim slučajevima, kompanije podstiču radnike da odbiju sastanke.

Ova saznanja dolaze u vreme kada se pojavljuju novi alati koji mogu zabeležiti najvažnije trenutke sa sastanka i poslati rezime, zajedno sa dogovorenim sledećim koracima, naknadno.

Iznenađujuće, istraživanje Slack-a je takođe otkrilo da mali deo radne snage - obično mlađi zaposleni ili oni sa manje od godinu dana radnog iskustva - smatra da provode premalo vremena na sastancima.

Izvor