Kako smanjiti preopterećenost informacijama u vašoj organizaciji

Preopterećenost informacijama je neizbježan rezultat pristupa komunikaciji koja je uvijek uključena, više-je-bolje u modernim organizacijama. Nažalost, to je takođe pokretač neangažovanja zaposlenih i lošeg donošenja odluka. Iako smo svi, kao zaposleni i lideri, pogođeni ovom realnošću, odgovornost je na samim komunikatorima kompanije da kreiraju kulturu niskog opterećenja. Biće potrebna energija, stručnost i koordinacija da bi se izgradile i ojačale komunikacione prakse koje su više usmjerene na čovjeka.

Jelena Plivelic
Kako smanjiti preopterećenost informacijama u vašoj organizaciji

Stvorite kulturu sa malim opterećenjem.

Neizgovorene komunikacijske norme preovlađuju na današnjem radnom mjestu, ostavljajući zaposlene nesigurnim kako izgleda dobro ponašanje.

Stalne promjene samo stvaraju konfuziju o dobrom ponašanju. Bez međusobnog razumijevanja načina na koji informacije treba da se dijele u organizaciji, zaposleni tolerišu disfunkciju i osjećaju se obespravljenim da isplivaju na površinu – i tako se ciklus opterećenja nastavlja.

Organizacije bi trebalo da utvrde jasna očekivanja o tome kako informacije teku. Zajedničke norme su korisne iz različitih razloga — poboljšavaju psihološku sigurnost u timovima i osnažuju zaposlene da otkriju i pozabave se slučajevima zloupotrebe kanala.

Ojačajte odgovornost sa vrha.

Uspostavljanje zajedničkog upravljanja iskustvom informacija o zaposlenima je mehanizam za rješavanje izazova. Omogućava zainteresovanim stranama da se usklade sa zajedničkom vizijom upravljanja informacijama i zajednički održavaju sistem prilagođenosti.

Uskladite se prema zajedničkoj viziji.

Uspostavljanje zajedničkog upravljanja zahtijeva da svi budu na istoj strani kada se radi o tome gdje i kako zaposleni uopšte dobijaju informacije. Ovo se može postići kroz fokus grupe, ankete ili čak uspostavljanje lažnih prijemnih sandučića kako bi se oponašao obim sadržaja koji zaposleni primaju u toku dana. Zajedničko razumijevanje o tome kakvo je trenutno iskustvo je neophodno da bi se odredilo kako to iskustvo treba da izgleda.

Počnite da analizirate koje su vam informacije potrebne, a koje informacije su suvišne kako biste svoje timove podstakli ka nizu ponašanja u kojima su svi zajedno posvećeni smanjenju informacionog tereta koji stavljaju na svoje kolege i sebe.

Izvor