Kako do EBRD granta za mala i srednja preduzeća?

Da li ste znali da ukoliko vodite malo i srednje preduzeće imate priliku da unaprijedite vaše poslovanje uz pomoć lokalnih i međunarodnih eksperata? Ovaj program otvoren je tokom cijele godine a do sada je 800 preduzeća u Crnoj Gori svoje poslovanje poboljšalo tokom implementacije aktivnosti odobrenih njime.

Sanja Milosavljević
Kako do EBRD granta za mala i srednja preduzeća?

EBRD tim iz Crne Gore je tu da pomogne malim i srednjim preduzećima da rastu, postignu uspjeh, dalje se razvijaju i postanu pravi katalizatori privrede na lokalnom i regionalnom nivou.  Klijent koji se prijavi za ovaj program podrške biće povezan sa domaćim konsultantima i medjunarodnim savjetnicima koji mogu da pomognu transformaciju preduzeća iz raznih privrednih grana. Od malih preduzeća koja žele da se razviju, do onih koji prelaze na globalno tržište, mreža stručnjaka je na raspolaganju klijentima da unaprijede poslovanje.

Bez obzira da li se radi o novom vebsajtu, prodajnom kanalu, sistemu za upravljanje kvalitetom, marketinškoj strategiji ili potpuno novoj strukturi upravljanja, tim EBRD-a radi sa vama kako bi se definisao projekat koji će najbolje odgovarati vašim potrebama. Oblasti u kojima vam ovaj program može pomoći su strateško planiranje, marketing, organizacija, izrada softverskih rješenja, energetska efikasnost, zaštita životne sredine, uvođenje standarda, inženjerska rješenja, finansijski menadžment i drugo. Mala i srednja preduzeća imaju podršku tokom čitavog procesa kako bi osigurali da projekat postigne najbolje rezultate. 

Godinu dana nakon što se završi svaki projekat vrši se evaluacija efekata projekta. Rezultati govore za sebe. “Rezultati podržanih kompanija u periodu od 2018-2020. godine kada smo podržali 104 projekta, odnosno preduzeća, su sledeći: 57% podržanih kompanija povećalo je prihode godinu dana nakon završetka projekta, sa prosječnim povećanjem od 36%. 50% podržanih kompanija je povećalo produktivnost zaposlenih dok je 414 novo-kreiranih radnih mjesta za ovaj period, gdje je 53% podržanih kompanija povećalo broj zaposlenih.” ističu iz EBRD-a i dodaju da “koji god da su ciljevi preduzeća, EBRD tim zna kako da vam pomogne a na vama je da popunite prijavni formular dostupan ovdje”. 

Potrebno je dostaviti sljedeću dokumentaciju za prijavu: Rješenje o registraciji; Izvod iz Centralnog Registra Privrednog Suda; Finansijski izvještaji za posljednje dvije godine; popunjen Prijavni formular. Dokumentaciju je potrebno poslati na mejl: knowhowmontenegro@ebrd.com

Prijave su otvorene za mala i srednja preduzeća koja ispunjavaju sljedeće kriterijume: do 250 zaposlenih, do 50 miliona EUR prihoda i aktive do 43 miliona EUR, većinski u domaćem i privatnom vlasništvu, najmanje dvije godine poslovanja; finansijska stabilnost i potencijal za rast i spremnost za promjene.