Jelena Radonjić-Đurković (Dameo): Novi vizuelni identitet oslikava misiju i strategiju firme

Dameo je crnogorski brend juvelirnica koji klijentima nudi pažljivo birane kolekcije srebrnog i zlatnog nakita, kao i satova renomiranih svjetskih proizvođača. Kad poželite da obilježite važan trenutak, ili jednostavno da ugodite sebi - Dameo tim će se potruditi da vam pomogne u izboru i kreiranju savršenog poklona za svaku priliku. Za #zeneoduticaja Jelena Radonjić-Đurković govori o svom iskustvu korišćenja granta EBRD za mala i srednja preduzeća u okviru ASB programa.

Sanja Milosavljević
Jelena Radonjić-Đurković (Dameo): Novi vizuelni identitet oslikava misiju i strategiju firme

Znamo da nakit i satovi nose skrivena značenja. Oni su ukras, ali i simbol. Doživljavamo ih kao izražavanje svoje ličnosti. Znak su identiteta i način da se izrazi individualnost, različitost. Zato u Dameu, osim pažljivo biranih kolekcija nakita i satova, klijentima nude mogućnost da sami kreiraju nakit koji najviše odgovara njihovom stilu. Aksesoarima možete dati lični pečat graviranjem važnih datuma, poruka i želja i na taj način dobiti jedinstveni i autentični komad, kao i savršen poklon da obilježite važne trenutke.  

Jelena Radonjić-Đurković je ​ekonomistkinja sa više od 15 godina radnog iskustva u odnosima s javnošću i marketingu. Nakon dugogodišnjeg rada u korporativnom sektoru, Jelena je svoje bogato znanje i iskustvo iz oblasti komunikacija uspješno primijenila za razvoj porodične firme i brenda Dameo.  

1. Da li ste koristili grant EBRD za mala i srednja preduzeca i kakvi su vam utisci o samoj prijavi?

Tokom 2022. koristili smo EBRD grant za konsultantske usluge u oblasti marketinga, tačnije za projekat rebrandinga. Sam proces prijave bio je jednostavan, a podrazumijevao je prikupljanje dokumentacije i ispunjavanje aplikacije u kojoj su osnovne informacije o preduzeću i planiranom projektu. Nakon što smo dobili zeleno svijetlo, uslijedio je proces izbora konsultanta i priprema nacrta projektnog zadatka, na osnovu kog smo dobili finalno odobrenje za grant. Naš izbor konsultanta je bila agencija Fleka, čiji je tim imao svo neophodno iskustvo, stručnost i vrhunsku kreativnost. Uz njihov tim eksperata, uspjeli smo kreirati potpuno novi vizuelni identitet koji oslikava misiju i dugoročnu poslovnu strategiju firme, kao i kampanju kojom je novi bend predstavljen ciljnim grupama  Tokom svih faza pripreme i implementacije projekta, osim podrške sjajnog tima iz agencije Fleka, imali smo podršku i savjete EBRD tima, čija nas je posvećenost dodatno podstakla.

2. Da li ste imali neke izazove u poslovanju i kako ste se odlucili na promjenu imena brenda? Zašto?

Promjena imena je bila kompleksna ali neophodna odluka jer uprkos tome što su klijenti za staro ime vezivali kvalitetnu i pristupačnu ponudu, ono je ograničavalo dalji pravac razvoja biznisa i uvođenje novih proizvoda u ponudu. Sa prethodnim imenom “Silver Gift” firma je rasla, a zahvaljujući podršci i povjerenju klijenata i partnera – prerasla je stari naziv. Novo ime otvorilo je vrata za uvođenje linije zlatnog nakita i luksuznih brendova satova čime je kompletiran portfolio proizvoda i klijentima omogućeno da na jednom mjestu pronađu savršen poklon za svaku priliku. Novi brend Dameo kao i novi vizuelni identitet osmišljen je pažljivo kako bi ispratio sve trenutne i buduće poduhvate i bio osnov za dalji rast kompanije.

Slogan brenda je “Za tvoje važne trenutke” i upravo odslikava našu misiju, a to je da svima omogućimo da nađu savršen poklon za svaki trenutak koji žele da obilježe. Bilo da je to neki važan datum, rođendan, godišnjica, rođenje djeteta, kumstvo, diploma… Ili samo trenutak kad žele da ugode sebi. Mi smo tu, jer takvi trenuci znače život.

3. Šta je rezultat ove saradnje i na koji način je veza između starog i novog brenda komunicirana klijentima?

Kreirali smo novi brend koji vjerodostojno prenosi vrijednosti kompanije klijentima i koji pruža potencijal za dalji rast i razvoj. Kroz pažljivo osmišljenu rebranding kampanju koja se fokusirala na društvene mreže kao ključni kanal komunikacije, potrudili smo se prenijeti na kreativan i zabavan način novi identitet, i objasniti razloge zbog kojih je došlo do promjene brenda. Konzistentna i strateški osmišljena komunikacija je ključna za zadržavanje povjerenja klijenata, prenošenje novih vrijednosti i uspješnog povezivanja novog i starog brenda.

Kod rebranding kampanje i osmišljavanja ključnih poruka, vodim se starim komunikacijskim i dizajn pravilom evokativnog naziva “KISS” (Keep it super simple). Jednostavne poruke su najčešće i najefektnije.

4. Kakva je bila saradnja sa EBRD timom?

Naišli smo na veliku podršku tokom čitavog procesa, od prijave, preko izbora konsultanta, do same implementacije projekta. U svim fazama imali smo sjajnu komunikaciju sa EBRD timom, i rekla bih da je njihova otvorenost i spremnost za saradnju bila od velikog značaja za uspjeh cjelokupnog projekta. Podrška koju smo dobili dala nam je šansu da okupimo sjajan tim eksperata koji je strateški radio na razvoju novog brenda, kao i njegovom predstavljanju ciljnim javnostima. Veliku zahvalnost dugujemo Vanji Kljajević i čitavom EBRD timu što su bili “vjetar u leđa” za naše poduhvate.

5. Da li biste preporučile firmama da se prijave i zašto? 

Sa zadovoljstvom bih preporučila svim firmama da se prijave za EBRD program podrške jer je to odlična prilika da obezbijede neophodne resurse da svoje ideje pretoče u djela. Imam iskustvo rada u velikim i malim sistemima i svjesna sam koliko je teže nastupati na tržištu kao mali preduzetnik, sa ograničenim ljudskim i budžetskim resursima. Kada znamo da crnogorska ekonomija počiva na malim i srednjim preduzećima, onda ne možemo dovoljno naglasiti koliko su ovakvi mehanizmi podrške važni.

Zabranjeno je kopiranje i preuzimanje tekstova bez dozvole autorke.