Milanka Jovanović (Habitat): Ulaganje u digitalizaciju je ispravna i neophodna odluka

Milanka Jovanović, preduzetnica i vlasnica kompanije Habitat se za #zeneoduticaja osvrnula se na EBRD program podrške malim i srednjim preuzećima i podijelila svoje iskustvo o tome kako je njena kompanija iskoristila ove benefite.

Sanja Milosavljević
Milanka Jovanović (Habitat): Ulaganje u digitalizaciju je ispravna i neophodna odluka

Milanka Jovanović je preduzetnica preko 20 godina. Vlasnica je kompanije Habitat, koja je na tržištu poznata kao jedna od najprestižnijih kompanija u sektoru maloprodaje čiji je fokus na prodaji namještaja, kućnih aksesoara, kao i prodaja cvjetnih aranžmana. Za #zeneoduticaja osvrnula se na program podrške malim i srednjim preuzećima i rekla da “EBRD svojim grantovima može da pomogne firmama u razvoju, a samo ozbiljnim i profesionalnim pristupom kompanije mogu da dobiju i iskoriste benefite neophodne za razvoj kompanije.” 

Kompanija Habitat danas ima preko 18 zaposlenih u sektorima maloprodaje, finansija i računovodstva, ljudskih resursa i marketinga. Kompanija Habitat je 2014. godine dobila franšizu istoimenog francuskog brenda Habitat International koju zajedno sa svojim timom Milanka uspješno vodi na crnogorskom tržištu.

1.     Da li ste koristili grant EBRD za mala i srednja preduzeca i kakvi su vam utisci o samoj prijavi?

Milanka Jovanović: Da, koristila sam par puta grantove EBRD za mala i srednja preduzeća sa ciljem da unaprijedim poslovanje u kompaniji. Samu prijavu je vodio moj tim i prijava je dosta jednostavna. Bilo je potrebno da pored redovne poslovne dokumentacije detaljno opišemo plan i cilj projekta, što nam je ujedno pomoglo da tačno preciziramo ono što želimo iz projekta.

2.     EBRD je kompaniju Habitat podržao tri puta, 2017. godine grantom za marketing, onda 2020.god za informacioni sistem i 2021. godine kroz business coaching.  Kakvi su vaši utisci o napretku?

Milanka Jovanović: Ove usluge su nam definitivno pomogle da sazremo, napredujemo i uvidimo kako se to u današnje vrijeme pristupa marketingu, klijentima, ali i zaposlenima. Veoma je važno biti otvoren, iskren i ponuditi nešto novo i osebno kako bi i klijenti, ali i zaposleni bili konstantno motivisani. Izdvojila bih pozitivne izazove, pogotovo na HR obukama, gdje sam imala priliku da se kroz razne edukativne modele upoznam i da naučim nove načine pristupa poslodavca i zaposlenih. Bilo je sjajno! Naravno, ekspertiza konsultanata je vrlo značajna za uspješnu implementaciju te smo i tu veoma zadovoljni našim rezultatima.

3.     Šta ste poboljšali u vašem poslovanju, sada kada nakon evaluacionog perioda sagledate projekat? 

Milanka Jovanović: S obzirom da smo u više navrata sarađivali sa EBRD, ono što bih definitivno izdvojila je ogroman napredak u digitalizaciji. Uvođenjem novog poslovnog softvera i povezivanjem svih poslovnih procesa, podigli smo kompaniju na jedan znatno veći nivo baš tokom kovid pandemije. Sada kada širim i razvijam svoj biznis, vidim koliko je ulaganje u digitalizaciju bila ispravna i neophodna odluka.

4.     Kakvi su vam utisci o saradnji sa EBRD timom u Crnoj Gori? 

Milanka Jovanović: Moja ekipa i ja smo imali saradnju sa Vanjom Kljajević, koja je veoma profesionalnim pristupom učinila da ova saradnja bude besprekorna.