Crna Gora je idealna destinacija za IT kompanije i digitalne nomade

Crna Gora je idealna destinacija za razvoj IT kompanija i digitalne nomade globalno i to treba kontinuirano promovisati. Treba se fokusirati i na mala i srednja preduzeća koja su pokretači ekonomije.

Sanja Milosavljević
Crna Gora je idealna destinacija za IT kompanije i digitalne nomade
Montenegro

Usled covid krize tehnološki pejzaž se drastično promenio baš kao i mi - a prave promene nam tek slede. Desila se radikalna transformacija, kao da smo preskočili godine i da se već nalazimo u 2030. Ko bi pre samo godinu dana pomislio da bi čak i pružaoci finansijskih usluga uveli rad od kuće? Ovo i nije podsticaj već moranje, da bi te kompanije opstale. Danas su ljudi, društvo i životna sredina više nego ikad pokretači tehnoloških trendova. A i emotivni skok u vremenu u društvu je nešto sasvim novo. Radikalna transformacija izazvana pandemijom pojačava ovaj efekat, koji se tada oseća kao skok u vremenu do 2030. godine za većinu ljudi u srži njihovog radnog veka.

Crna Gora je idealna destinacija za razvoj IT kompanija i digitalne nomade globalno i to treba kontinuirano promovisati. Treba se fokusirati i na mala i srednja preduzeća koja su pokretači ekonomije.

Baš kao što politička mišljenja postaju sve više polarizovana, isto će važiti i za prihvatanje digitalnih inovacija. Jedan deo društva znatno će povećati upotrebu digitalnih usluga u svakodnevnom životu, dok će drugi deo sve više odbijati. Tehnološki pametni deo rizikovaće, dok će drugi deo kategorično i agresivno demonizovati mnoge od ovih tehnologija ili žele da spreči širu javnost da ih koristi. Neke od zemalja kao što je Nemačka kontinuirano će gubiti kupovnu moć za digitalne inovacije iz svoje zemlje. Stoga kompanije moraju istražiti ne samo poslovne slučajeve i zahteve u svojoj ciljnoj grupi, već i eksplicitne kriterijume društvene prihvatljivosti pre razvoja proizvoda.

Bez sumnje, ekonomski oporavak od korona krize biće dominantna tema naredne godine, ako ne i narednih deset godina. I gubitnici i dobitnici u ovoj situaciji ubrzavaju tehnološki razvoj. Kako će pandemija još uvek biti sveprisutna 2021. godine, svaka kompanija na koju je egzistencijalno uticala korona mora se ponovo izmisliti. Restorani će postati usluge dostave sa narudžbinama na mreži, dok će organizatori događaja postati komercijalna platforma za streaming. PR I marketing usluge su postale nužne, jer će vaši budući kupci ipak morati da čuju za vas. Ono što sam ja uradila da osnažim žene jeste www.zeneoduticaja.com,  gde će na jednom mestu moći da se brzo informišu i koga kroz ovaj IT start -up I uvežu za besplatne savete o poboljšanju biznisa. 

Budite slobodne da doprinesete ovom projektu kao što se i ja stavljam na raspolaganje ženama koje imaju neko pitanje a misle da mogu da im dam savjet! 

SM.