Nina Drakić u Luksemburgu: Poseban interes saradnje u oblasti poljoprivrede i turizmu

Nada Stojanović
Nina Drakić u Luksemburgu: Poseban interes saradnje u oblasti poljoprivrede i turizmu

Crna Gora ima veliki potencijal za privlačenje respektabilnih evropskih kompanija i investitora čija je namjera širenje biznisa, poručeno je sa poslovnog foruma u Luksemburgu održanog danas, a koji su organizovale privredne komore Crne Gore i zemlje domaćina.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić istakla je pored ostalog da je u Luksemburgu više od 10.000 crnogorskih građana, koji u ovoj državi prepoznaju povoljan ambijent za život i rad. Kao pozitivan primjer pronalaženja povoljnog biznis ambijenta u Crnoj Gori, navela je renomiranu kompaniju “Artec 3D“ iz Luksemburga, koja je proširila svoje poslovanje na našu zemlju i otvorila novu evropsku kancelariju u Baru.

Prema njenim riječima, u posljednjih pet godina robna razmjena sa Luksemburgom bila je na veoma niskom nivou, a ukupne investicije iz ove zemlje od 2017. do 2021. godine iznose 31,1 milion eura, što ukazuje da postoji veliki prostor za unapređenje.

– Poseban interes za saradnju postoji u oblasti poljoprivrede - prevashodno u proizvodnji organske hrane, šumarstvu, ribarstvu i proizvodnji vode, te u turizmu po kojem smo prepoznati - posebno u oblasti zdravstvenog i rehabilitacionog, kao i sportskog turizma. Posljednje godine takođe jasno ukazuju na interes za saradnju u oblasti energetike, osobito u obnovljivim izvorima energije i upravljanju otpadom, i naravno na polju informaciono-komunikacionih tehnologija – kazala je predsjednica Drakić.

Ona je istakla da opšti preduslov ekonomske saradnje predstavlja kvalitetna saobraćajna povezanost, na čemu Crna Gora i samostalno i u okviru evropske mreže projekata, posvećeno radi.

- Očekivanja Crne Gore od Jadransko jonske ceste su velika. Akcenat treba staviti i na povezivanje preko Luke Bar, koja bi, revitalizacijom željeznice i nastavkom izgradnje autoputa, mogla da postane logistički centar koji povezuje zapadnu i jugoistočnu Evropu – kazala je Drakić.

Ona je na kraju izrazila uvjerenje da će podsticaji inovacijama, plava i zelena ekonomija, te upravljanje otpadom biti teme od zajedničkog interesa za privrede i ekonomije dvije zemlje.

Više detalja o ekonomskim prilikama u obije zemlje, investicionim i drugim privrednim potencijalima, učesnici Foruma su imali priliku da upoznaju kroz izlaganje Carla Thelena, generalnog direktora Privredne komore Luksemburga, koji je istakao da postoje značajne biznis mogućnosti za Crnu Goru i Luksemburg u okviru novih ekonomskih prilika u Evropi.

Podsjetimo, poslovni forum u Luksemburgu realizovan je u okviru višednevne posjete delegacije crnogorske privrede ovoj zemlji i Belgiji, koju su činili predstavnici IT, energetike, turizma, trgovine, logistike, aviosaobraćaja i drugih sektora.

Povezane vijesti