Novi Zeland zabranjuje cigarete za buduće generacije

Novi Zeland će zabraniti prodaju duvana svojoj sledećoj generaciji, u pokušaju da postepeno ukine pušenje. Svi rođeni nakon 2008. godine neće moći da kupe cigarete ili duvanske proizvode tokom svog života, prema zakonu koji bi trebalo da bude usvojen sledeće godine.

Jelena Plivelic
Novi Zeland zabranjuje cigarete za buduće generacije

Ovaj potez je dio sveobuhvatnog suzbijanja pušenja koje je u četvrtak objavilo novozelandsko ministarstvo zdravlja.

Ljekari i drugi zdravstveni stručnjaci u zemlji pozdravili su „vodeće svjetske“ reforme, koje će smanjiti pristup duvanu i ograničiti nivoe nikotina u cigaretama.

Poslednjih godina, vaping - pušenje e-cigareta koje proizvode paru koja takođe isporučuje nikotin - postao je daleko popularniji među mlađim generacijama od cigareta.

Međutim, zdravstvene vlasti Novog Zelanda upozoravaju da vaping nije bezopasan. Istraživači su takođe pronašli opasne agense koji izazivaju rak u tečnostima za e-cigarete. Ali 2017. zemlja je usvojila vaping kao put da pomogne pušačima da ostave duvan.

Potez potpune zabrane cigareta naišao je na različite reakcije, dok su neki zadovoljni ovom odlukom, drugi su upozorili da bi taj potez mogao da stvori crno tržište za duvan i da će se javiti talas kriminala koji će raznim bandama otvoriti vrata za poslovanje.

Novi Zeland je odlučan da postigne smanjenja nacionalne stope pušenja na 5% do 2025. godine, sa ciljem da se na kraju cigare potpuno eliminišu.

Izvor