Zašto su mlječni zubi vašeg djeteta važni?

Pravilna njega i higijena prvih zubića značajna je kako za zdravlje djece, tako i za kasniji rast i zdravlje novih zuba. Mliječni zubi "čuvaju" mjesto za stalne zube koji će izrasti kada ispadnu ovi, prvi zubići.

Jelena Plivelic
Zašto su mlječni zubi vašeg djeteta važni?
Njega mliječnih zubića poželjna još od malih nogu

Ispod svakog mliječnog zubića nalazi se zametak stalnog zuba koji će tu izrasti. Upravo zato je važno da mliječni zubi budu zdravi i kada ispadnu, jer za sobom ostavljaju prostor na kom će izrasti novi zubi. Što duže mliječni zubići ostanu u vilici i što zdraviji budu to će biti veća šansa da će dijete imati zdrave i idealno ravne zube kasnije, kada izrastu svi stalni zubi. Korijen mliječnog zuba koji se ne liječi ostavlja "loš početak" za novi, stalan zub.

Zdravi zubi - zdrav organizam - poznato je da kvarni zubi mogu biti izvor različitih infekcija koje mogu postati hronične, zbog čega su zdravi zubi jako važni, čak i mliječni. Osim toga, zdravi zubi su važni i za varenje.

Mliječni zubi su važni u razvoju govora - za govor koristimo jezik, usne i obraze, odnosno usnu duplju i sve u njoj. U ovome i zubi imaju veoma važnu ulogu, a kako rastu mliječni zubi tako i dijete polako uči da priča. Njega mliječnih zuba je zdrava navika koju dijete stiče i upravo zato je važno prati zube od prvog zubića i postepeno učiti dijete kako da brine o svojim zubima i kasnije. Pravilna i redovna higijena zuba važna je navika koja se najbolje stiče u ranom djetinjstvu.

Izvor