5 Namirnica koje su korisne za Vaš mozak i mentalno zdravlje.

Svaka od ovih pet namirnica ima potencijal da poboljša vaše kognitivne funkcije i očuva vaše mentalno zdravlje. Evo šta istraživači i stručnjaci za mentalno zdravlje imaju da kažu o ovim moćnim namirnicama:

Jelena Plivelic
5 Namirnica koje su korisne za Vaš mozak i mentalno zdravlje.

Kelj i lisnato povrće za očuvanje mozga.

Tamno, lisnato povrće poput kelja, spanaća i blitve bogato je hranjivim materijama koje su ključne za zdravlje mozga. Studije su pokazale da dnevna porcija ovog zelenila može poboljšati pamćenje, vrijeme mentalnog odgovora, proces donošenja odluka i raspoloženje. Dakle, redovno uključivanje ovih namirnica u ishranu može usporiti kognitivni pad.

Tamna čokolada za mentalno zdravlje.

Tamna čokolada nije samo ukusna poslastica, već i dobra za vaš mozak. Ona je prepuna vlakana, gvožđa, magnezijuma i antioksidanata. Nedavna istraživanja sugeriraju da tamna čokolada može poboljšati kognitivne funkcije i čak pomoći u spriječavanju simptoma depresije.

Riba bogata omega-3 masnim kiselinama.

Ribe poput lososa, tunjevine i pastrmke sadrže obilje omega-3 masnih kiselina koje su ključne za zdravlje mozga. Nedavna studija je pokazala da ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama može poboljšati kapacitet mozga za učenje i pamćenje.

Orašasti plodovi za smanjenje rizika od depresije.

Svakodnevna konzumacija šake orašastih plodova može smanjiti rizik od depresije. Orašasti plodovi su takođe povezani s boljim pamćenjem i uopšteno boljim zdravljem mozga.

Bobičasto voće za poboljšanje funkcije mozga.

Jagode, maline i borovnice su prepune flavonoida, spojeva koji mogu poboljšati pamćenje i usporiti kognitivni pad. Dodavanje ovih sočnih bobica u svoju ishranu može biti jedna od najlakših promjena koje možete napraviti za bolje zdravlje svog mozga.

Uzmite u obzir da ishrana igra ključnu ulogu za vaše mentalno zdravlje, stoga nemojte zaboraviti uključiti ove namirnice u svoj dnevni jelovnik kako biste očuvali i poboljšali funkciju mozga.

Izvor