Namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa

Iako je dobar imunitet važan u toku cijele godine, a posebno ga je potrebno ojačati u hladnim zimskim danima, konzumiranje voća i povrća, koji je pouzdan izvor vitamina svakako dolazi u obzir.

Jelena Plivelic
Namirnice koje jačaju imunitet i pomažu u borbi protiv virusa
Đumbir djeluje kao anelgetik, djeluje protivupalno i antioksidativno i ima antibakterijski efekat.

Imuni sistem se sastoji od organa, posebnih ćelija, tkiva i proteina. Zajedno se bore protiv virusa, bakterija i stranih tijela koji izazivaju bolesti i infekcije.

No, prije nego što dosegnemo za određenim ljekovima, imunitet možemo ojačati i na prirodan način i to pomoću sledećih namirnica:

Bijeli luk

Bijeli luk se kao sastojak u jelima može pronaći u skoro svim kuhinjama svijeta. Osim što daje dobar i specifičan ukus, bijeli luk je prepoznat i kao odlična prevencija u borbi protiv infekcija i pomaže ukoliko imate povišeni krvni pritisak.

Citrusi

Nedostatak vitamina C uvećava mogućnost za razbolijevanjem, jer bijela krvna zrnca ne mogu da obavljaju svoju odbranbenu ulogu. Citrusi su bogati vitaminom C, pa u svoju ishranu uvrstite što više narandži, grejpfruta, limuna, klementina, limeta.

Zdravom ishranom obezbjeđujemo potrebne minerale i vitamine koji su potrebni organizmu kako bi se zaštitili od virusa

Đumbir

Đumbir je jedan od sastojaka za kojim ćete prvo posegnuti kada se razbolite. On pomaže u smanjenju upala, a može da smanji i mučnine. Iako se pretežno koristi u pripremi poslastica, đumbir je rado viđen sastojak u čajevima, detoks vodama, ali i u nekim slanim jelima.

Izvor