Pogledajte koja hrana poboljšava koncentraciju i pamćenje

Ishrana je ključni faktor dugog i zdravog života i ono šta jedemo ima veliki uticaj na naš organizam. Nutricionisti često upozoravaju kako je mozak pokretač skoro svega – naših misli, pamćenja, koncentracije, pokreta, disanja, otkucaja srca i da određena hrana može pomoći da ga učinimo jačim i otpornijim.

Jelena Plivelic
Pogledajte koja hrana poboljšava koncentraciju i pamćenje
Od svih vrsta čokolade, crna, tamna čokolada se smatra najzdravijom

Nutricionistička psihijatrica Dr. Uma Naidoo s Harvardske medicinske škole (Harvard Medical School) i autorka knjige “This Is Your Brain on Food”, navela je šta treba jesti kako bi izoštrili pamćenje, koncentraciju i uopšteno zdravlje mozga.

Bobičasto voće pomaže u očuvanju pamćenja

Ekstra tamna čokolada

Ekstra tamna čokolada je puna antioksidansa i flavonola kakaovca koji pomažu u očuvanju zdravlja moždanih stranica. Pored toga sadrži vlakna koja pomažu u smanjenju upale mozga i sprječavaju kognitivni pad.

Istraživanje iz 2020 – te pokazalo je da su učesnici koji konzumirali tamnu čokoladu, nakon dva sata imali bolje pamćenje u poređenju sa onima koji su jeli bijelu čokoladu i to zato što crna čololada ima veći sadržaj flavonoida koji poboljšava kognitivne funkcije kod ljudi. Ekstra tamna čokolada trebala bi sadržavati najmanje 70 posto kakaa i upozorava se da se ne treba pretjerivati sa konzumiranjem te da je optimalna količina konzumiranja tamne čokolade 45 grama sedmično.

Bobičasto voće

Bobičasto voće ima hranjive sastojke  koji pomažu u očuvanju pamćenja , prepuno je antioksidansa, fitonutrijenata, vlakana, vitamina i minerala. Ovi hranjivi sastojci pomažu u očuvanju pamćenja, a vlakna pomažu hraniti mikrobe u crijevima kako bi se smanjila upala mozga. Konzumiranje raznog šarenog bobičastog voća može ublažiti simptome anksioznosti i pomoći u odbrani bolesti poput demencije.

Preporučuje se da se uzima bobičasto voće crvene, plave i crne boje.

Kurkuma (s crnim paprom)

Jedan od glavnih sastojaka curryja u prahu je kurkuma. Ona sadrži spoj zvan kurkumin, koji je tajna njenog pozitivnog uticaja na jačanje mozga.

Istraživanja su pokazala da konzumiranje kurkumina može pomoći u smanjenju simptoma anksioznosti i smanjenju kognitivnog pada s godinama.

Kurkuma je dobra sama, ali se preporučuje u kombinaciji s crnim paprom zbog jačeg djelovanja.

Lisnato zeleno povrće

Lisnato zeleno povrće je glavna namirnica u zdravoj prehrani za mozak jer sadrže folate, vitamin B koji podržava neurorazvoj i funkciju neurotransmitera. Nedostatak folata povezan je s povećanim simptomima depresije i kognitivnim starenjem.

Fermentisana hrana

Fermentacija uključuje dodavanje hrani kulture mikroorganizama koji se zatim hrane šećerima u hrani. Time nastaju drugi proizvodi, poput mliječne kiseline, koji stvara dobre crijevne bakterije.

Neke fermentisane namirnice koje se preporučuju su:

  • kiseli kupus
  • kefir
  • jogurt
  • miso (tradicionalni japanski začin proizveden fermentacijom soje)
  • kombucha (fermentirano, zaslađeno piće od crnog ili zelenog čaja).

Velike količine fermentisane hrane se ne preporučuju  i prilikom kupovine treba provjeriti da li je proizvod koji kupujemo zaista fermentisan.

Izvor