Hrana koja pomaže u borbi protiv depresije

Možda već znate o mnogim prednostima dobro izbalansirane ishrane za vaše srce, kosti i mišiće - ali da li ste znali da možete jesti i za svoj um? S obzirom na poznate veze između mentalnog i fizičkog zdravlja, hrana može imati značajan uticaj na fizička i emocionalna osjećanja i funkcije.

Jelena Plivelic
Hrana koja pomaže u borbi protiv depresije

Konkretno, odabir hrane pune hranljivim materijama koja pomaže u borbi protiv depresije i jača pozitivno mentalno zdravlje je odličan način da prirodno poboljšate raspoloženje, a istovremeno podržavate druge aspekte vašeg zdravlja i blagostanja. Iako je najbolje pomiješati različite zdrave izbore iz svih pet grupa namirnica, pokazalo se da ishrana bogata voćem i povrćem, cijelim žitaricama, zdravim uljima i nemasnim proteinima stabilizuje raspoloženje.

Ako tražite da dodate određene artikle na svoju listu za kupovinu, razmotrite sledećih pet izbora koje možete pročitati u nastavku teksta.

Losos

Ribe u hladnoj vodi, kao što je losos, sadrže omega-3 masne kiseline, koje su ključne za uključivanje u vašu ishranu, jer je nizak nivo omega-3 povezan sa depresijom. Omega-3 masne kiseline mogu imati i druge pozitivne prednosti, kao što je smanjenje vjerovatnoće razvoja određenih srčanih problema i raka. Dok su losos i drugi morski plodovi bogat izvor omega-3, možete ih dobiti i iz vegetarijanskih izvora, uključujući orašaste plodove i biljna ulja.

Bobice

Svakog dana naučnici uče više o tome kako ekosistem živih organizama u crijevima - nazvan crijevni mikrobiom - utiče na naše mentalno stanje. Dokazi sugerišu da zapaljenje u crijevima može dovesti do simptoma depresije kod nekih pacijenata. Poboljšanje uslova života za dobre crijevne bakterije može pomoći, a pošto su ovim bakterijama potrebna vlakna da bi napredovale, jedenje hrane bogate vlaknima je važan dio obezbjeđivanja zdrave ravnoteže mikroba u crijevima. Većina ljudi ne dobija dovoljno vlakana u svojoj ishrani, iako su opcije bogate vlaknima gotovo svuda gdje pogledate - od žitarica preko povrća do orašastih plodova, pasulja i još mnogo toga. Sa do 8 grama vlakana po porciji, bobičasto voće kao što su maline, kupine i divlje borovnice su ukusan način da dobijete malo dodatnih vlakana.

Kurkuma

Poznata kao glavni izvor korisnog jedinjenja, kurkuma je bila na čelu medija i akademskih časopisa zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava. Ovaj začin iz ostave je odličan za zdravlje crijeva jer se lako metaboliše bakterijama u crijevima, a zdrav mikrobiom crijeva može doprinjeti boljem raspoloženju. Rana istraživanja takođe sugerišu da kurkuma može imati antidepresivne kvalitete, jer se čini da povećava proizvodnju serotonina i dopamina koji poboljšavaju raspoloženje.

Jogurt

Jogurt koji sadrži žive kulture bakterije Lactobacillus može imati neke antidepresivne efekte zahvaljujući, još jednom, zdravlju crijeva. Naučnici su saznali da kada je nivo laktobacila bio nizak, određeni metabolit nazvan kinurenin, koji doprinosi depresiji, raste. Istraživači još uvijek utvrđuju kako se ove studije na životinjama drže kod pacijenata, ali na osnovu onoga što već znamo o blagotvornom uticaju jogurta na zdravlje probave, vrijedi napraviti zalihe.

Brokoli

Ne samo da brokoli sadrži razne minerale i vitamine, već takođe ima potencijal da smanji simptome depresije.

Ako ste zabrinuti za svoje mentalno zdravlje, razgovarajte sa svojim ljekarom. Hrana možda nije jedina stvar koja funkcioniše, ali nauka dokazuje da svakako može pomoći.

Izvor