Preduzetništvo i briga o sebi

Biti preduzetnik može biti uzbudljivo, vođeno strašću, finansijski isplativo i lično ispunjeno. Takođe može biti stresno i emocionalno opterećujuće jer svaki dan predstavlja mnoge prepreke za navigaciju. Bez čvrstog fokusa na zdravlje i dobrobit, vizija preduzetnika može postati iskrivljena, što otežava postizanje njihovih ciljeva.

Jelena Plivelic
Preduzetništvo i briga o sebi

Bez obzira da li vodite običnu prodavnicu, pružate uslugu stalnom broju klijenata ili hostujete popularni podkast, davanje prioriteta brizi o sebi može biti veliki dio navigacije preduzetničkim vodama do uspjeha. Evo nekoliko sjajnih navika za brigu o sebi koje treba razviti dok upravljate svojom imperijom.

Njegujte svoje tijelo

Imati energiju i izdržljivost za vođenje posla počinje tako što ćete svoje tijelo puniti zdravom hranom, odmorom i vježbanjem. Samozaposleni često ostaju budni do kasno, a sklonost pretjeranom radu može dovesti do toga da jedete sve što vam je na raspolaganju i da birate hranu koja ne hrani vaše tijelo. Čak i ako niste spremni da odustanete od kasnih noći i dugih sati, fokusiranje na uravnoteženu ishranuje ključno. Hidratacija vašeg tijela je jednako važna, zato držite bokal vode za svojim stolom!

Neka spavanje bude prioritet

Dosljedno vreme za spavanje i raspored spavanja će povećati produktivnost, omogućiti više prostora na umu za kreativnost i imati koristi za opšte zdravlje. Istraživanja pokazuju da 1 od 3 odrasle osobe ne spava dovoljno noću. Prosječna odrasla osoba treba spavati 7 sati noću. Odmaranje zvuči kao očigledna stvar, ali toliko preduzetnika ne može da se isključi. Mentalitet „samo još jedan mejl“ ili „režim gužve“ često može značiti da je odmor ugrožen. Kada razvijete redovan ciklus spavanja, takođe znate koliko vam je sna potrebno.

Postavite čvrste poslovne granice

Kada gradite svoje poslovanje, možda ćete biti u iskušenju da primate pozive u svako doba dana, odmah odgovarate na e-poštu i budete stalno dostupni, posebno za svoje klijente i tim. Međutim, odsustvo granica može značiti prekinut obrazac spavanja, umor i loš izbor u ishrani. I sledeće što znate, izgaranje kuca na vaša vrata.

Pravite redovne pauze

Jednostavna je činjenica da preduzetnici imaju tendenciju da pretjeraju. Neka vam bude prioritet da pravite male pauze kada je to moguće, čak i ako je to samo da sjedite napolju i uživate u lijepom danu.

Zadaci za spoljne poslove

Veliki dio brige o sebi je znati kada treba reći „ne“ i znati koji posao je bolje povjeriti drugima. Možemo imati određeni način želje da radimo stvari i očekivanja kako bi trebalo da budu. Ali što više dozvolite sebi da razmišljate o svojoj zoni, to više možete da donesete za sto.

Šta je danas briga o sebi?

Definicija brige o sebi stalno se mijenja. Svojevremeno je predstavljalo vizije krastavaca preko očiju i pjenase kupke. Danas, međutim, briga o sebi može uključivati bilo koju radnju koja pomaže osobi da se ponovo fokusira, odmori i napuni. Aktivnosti kao što su joga, meditacija, atletika, umjetnička potraga, pa čak i odmor sa prijateljima, mogle bi da budu uključene pod brigu o sebi.

Briga o sebi je u poslednje vrijeme popularna riječ, ali to ne umanjuje njen značaj, posebno za preduzetnike. Izgradnja i skaliranje poslovanja je ogroman izazov. Oni koji su dobro odmorni, dobro uhranjeni i fokusirani na važnost dobrog zdravlja, dobro su spremni da se suoče s tim izazovom.

Izvor