5 razloga zašto bi naše zdravlje trebalo da bude prioritet u odnosu na poslovanje

Vaše zdravlje nikada ne bi trebalo da bude ugroženo, jer zdravlje i dobrobit su ono šta je najvažnije. Mnogim preduzetnicima, glavni fokus je posao. Svakodnevno radimo dugo, ostavljajući malo vremena za rekreativne aktivnosti. Veća je šansa da živimo duži i uravnoteženiji život kada svoje zdravlje i brigu o sebi učinimo dijelom našeg redovnog života.

Jelena Plivelic
5 razloga zašto bi naše zdravlje trebalo da bude prioritet u odnosu na poslovanje

Razumljivo je da želimo da guramo što više dok ne postignemo ono šta smatramo uspjehom, ili šta god šta smatramo ciljem. Ali to je siguran način da - ili ne uspijete, odustanete ili doživite sagorijevanje. Uzmite u obzir ove činjenice i savjete dok ste na svom preduzetničkom putu, kako biste bili najzdraviji i najsrećniji.

Preduzetnici su najveća prednost njihovog poslovanja

Volimo da mislimo da su naše e-knjige, kursevi, proizvodi, usluge itd. naše najveće bogatstvo, ali činjenica je da smo mi sami najveći adut. Razmislite o tome, ako smo uvijek toliko zauzeti „brigom o poslu“ da zanemarujemo svoje zdravlje i sreću, izazivajući mentalne probleme, umor i sagorijevanje — koliko bismo bili vrijedni za naš posao?

Biti zdrav utiče na motivaciju

Ako nemate vremena da idete u teretanu, možete učiniti nešto jednostavno poput hodanja. Stavite slušalice, uključite neke od vaših omiljenih pjesama i hodajte. Ako već niste, dodajte u svoj život neku vrstu fizičke aktivnosti i pokušajte da je radite najmanje tri puta nedeljno. Zdrava ishrana takođe pomaže. Takođe, uvjerite se da dovoljno spavate. Kada ste zdravi i srećni, više ste fokusirani, energičniji i produktivniji.

Iskoristite svoj krug

Držite se dalje od ljudi koji vas obaraju. Razgovarajte i komunicirajte sa ljudima koji doprinose vašoj sreći i miru, poput porodice ili prijatelja. Ako iz bilo kog razloga ne možete imati tu ličnu interakciju, zbog daljine ili covid mjera,  Zoom sastanak može biti koristan. Imati bliske odnose sa drugim preduzetnicima je takođe idealno. Ako nemate krug prijatelja preduzetnika, pridružite mu se ili stvorite svoj.

Dajte prioritet svom mentalnom zdravlju

Ako osjećate da nešto nije u redu u vama, nemojte to ignorisati. Potražite pomoć.

Opustite se, osvježite, napunite baterije

Važno je da se opustimo, osvježimo i napunimo baterije, jer kada to ne radimo, to izaziva stres. A stres može prigušiti pozitivne osobine, koje mogu uticati na naše međuljudske odnose, kao i na naše mehanizme suočavanja. Uradite nešto što vas opušta, čini da se osećate osvježeno ili vas upotpunjava. Neke od stvari koje pomažu su čitanje, pisanje i topla kupka. Pauza, čak i ako je samo 10 minuta. Odmaknite se od e-pošte, mobilnih telefona, TV-a i društvenih medija. Ako možete, odspavajte 30 minuta. Idite na odmor. Sve u svemu, neka vam zdravlje i sreća budu prioritet.

Izvor