3 jutarnje navike koje će vam pomoći da budete srećniji i produktivniji na poslu

Svi smo to ranije čuli: jutarnja rutina je neophodna za uspješan život. Ali jutra su teška. Može biti previše primamljivo da odložite alarm za buđenje kada vam misli o svemu što treba da obavite tokom dana preplave vaš um.Mnoga istraživanja su pokazala da dosljedna jutarnja rutina može smanjiti stres, povećati nivo energije i poboljšati vašu produktivnost na poslu. Ako želite da razvijete jutarnju rutinu prije posla i ne znate odakle da počnete, razmotrite ove tri preporučene prakse psihologa koje vam donosimo u nastavku teksta.

Jelena Plivelic
3 jutarnje navike koje će vam pomoći da budete srećniji i produktivniji na poslu

Odredite plan za dan.

Provjera e-pošte, kalendara ili liste obaveza ubrzo nakon što se probudite odmah započinje dan stresom i govori vašem mozgu da pređe u režim panike. Umjesto toga, preporučuje se da se započne dan meditacijom: odvojite nekoliko minuta da sjedite u tišini, udahnite nekoliko puta duboko i izaberite jednu riječ ili rečenicu koja će vam biti zvijezda vodilja za dan.

Isključite se iz tehnologije.

Gledanje u svoj telefon ili računar odmah nakon buđenja ometa vaš mozak i može izazvati stres ako vidite ili pročitate nešto negativno. Umjesto toga, pronađite vanmrežnu aktivnost koja vas ispunjava, kao što je čitanje, pisanje u dnevnik, odlazak u šetnju ili kafa sa vašom porodicom.

Učinite jutra zabavnim.

Pronađite jednu malu stvar koja će vas zabaviti kao dio vaše jutarnje rutine kako biste povećali endorfine i postavili pozitivan tok za vaš dan, bilo da je to 3-minutna plesna zabava dok se spremate za posao ili zovete nekoga od svojih prijatelja da kažete „dobro jutro“.

Izvor