10 savjeta za produktivniji rad od kuće

Podizanje nivoa produktivnosti za rad od kuće može biti lakše nego što mislite. Unošenjem jednostavnih, ali efikasnih rutina u svoj dan, možete postići najbolje za vaš posao, svoju produktivnost i svoj razum. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako održati efikasan tempo rada od kuće.

Jelena Plivelic
10 savjeta za produktivniji rad od kuće

Napravite jutarnju rutinu.

Kako će vam proći radni dan često zavisi od toga kako ga započnete, pa odvojite vrijeme da uspostavite jutarnju rutinu koja vam omogućava da dan započnete na desnoj nozi. Vježbanje, tuširanje, meditacija ili zdrav doručak su samo neki od načina na koje možete da započnete svoj dan kako treba. Pronađite ono što vam najbolje odgovara. Ono što pokušavate da izbjegnete je buđenje, izvlačenje iz kreveta i odmah prijavljivanje na računar da biste radili.

Održavajte dosljedno radno vrijeme.

Ako radite u kancelariji, postavili biste konzistentan raspored rada. Isto pravilo važi i za rad od kuće. Morate da napravite raspored i rutinu oko koje možete da strukturišete svoj život (jer život nije samo posao). Odredite koliko sati treba da budete ili se očekuje da ćete biti dostupni i napravite plan da ih se pridržavate što bolje možete.

Kreirajte namjenski kancelarijski prostor.

Baš kao što je od suštinske važnosti da održavate dosljedno radno vrijeme, od ključne je važnosti da obezbijedite namjenski kancelarijski prostor. Ovo ne mora da bude posebna kućna kancelarija (iako je to sjajno ako je imate!). To može biti namjenski ugao sobe sa ravnom površinom, coworking prostor ili mirno mjesto u vašem domu. Cilj namjenskog kancelarijskog prostora je da na kraju dana možete zatvoriti laptop i otići, signalizirajući sebi i svom mozgu da je radni dan završen.

Postavite osnovna pravila.

Rad od kuće je vještina koja, kao i bilo šta, zahtijeva vježbu. Postavljanje osnove za način na koji želite da radite tokom dana kada postoji mogućnost ometanja je od suštinskog značaja da biste ostali produktivni i fokusirani. Razmislite o tome kako želite da koristite svoj telefon, ako želite da se bavite ličnim zadacima kao što je pranje veša i kako planirate da napravite pauzu za ručak.

Raspored pauze.

Kada radite u kancelariji, razmislite o tome koliko puta pravite pauze tokom dana. Planirajte da ustanete bar jednom na sat, napravite pauzu u šetnji tokom ručka ili uživajte u nekoliko minuta praveći novu šoljicu kafe. Što duže sjedimo ispred računara bez prekida, postajemo neproduktivniji. Pauze su neophodne za efikasan radni dan.

Rad iz daljine.

Rad na daljinu ne mora uvek da znači rad od kuće. To može značiti rad u kafiću, na plaži, ili u coworking prostoru sa prijateljima. Iako je rutina važna, kada radite od kuće duži vremenski period, promjena radne lokacije je odlična opcija da oživite i date energiju svom poslu.

Investirajte u uređaje koji su pravi za vas.

Da biste uradili odličan posao, potrebni su vam pravi alati. Pored alata za produktivnost i softvera za upravljanje projektima, važno je da vaš prostor bude podešen tako da osjećate da ste najproduktivniji. Razmislite šta bi vam bilo vrijedno i ako vam budžet dozvoljava, uložite.

Uzmite odmor.

Posao je veliki dio naših života, ali nije jedini. Iako rad na daljinu u udobnoj odjeći može izgledati ležernije od putovanja do kancelarije, i dalje je neophodno za vaše blagostanje da odvojite vrijeme od posla.Da bismo bili dobro na poslu, moramo se odmoriti i napuniti. Rad od kuće nije odmor, pa iskoristite slobodno vrijeme koje vam je dato.

Ostanite društveni.

Iako rad od kuće često i dalje uključuje timsku saradnju i video konferencije, to nije isto kao da ste u kancelariji koja je puna ljudi. Ponekad se možete osjećati izolovano, tako da je neophodno proaktivno uložiti napor da ostanete društveni. Ljudi su po prirodi društvena bića, tako da je važno pronaći načine da izađete iz kuće i okružite se ljudima koji vam daju energiju.

Odvojite vrijeme za vas.

Ne zaboravite, poenta rada na daljinu nije da radite više, već da vam pruži bolji način da integrišete svoj posao i život. Tokom cijele radne nedelje odvojite vrijeme da radite stvari koje volite. Pročitajte knjigu ujutru,  igrajte se sa svojom djecom, idite u šetnju, slušajte podkast ili uljepšajte svoju kuću. Iskoristite dodatno slobodno vrijeme koje imate i radite stvari koje vas ispunjuju.

izvor