7 načina da povećate nedeljnu produktivnost

Kako da povećate produktivnost na način koji vam dugoročno odgovara, čak i tokom vaših najzahtjevnijih dana. Realnost je da su svi ljudi različiti, a naš život u kući i drugi spoljni faktori mogu lako uticati na način na koji upravljamo svojim rasporedom i zadacima.

Jelena Plivelic
7 načina da povećate nedeljnu produktivnost

Neki od nas imaju prepreke koje treba preskočiti ili nepredvidive rasporede ukoliko ste roditelj. Možda samo tu i tamo imate trom dan što utiče na vašu sposobnost da se držite svojih ciljeva. U svakom slučaju, ovih sedam taktika mogu vam pomoći da pronađete načine da povećate produktivnost na način koji vam dugoročno odgovara, čak i u vašim najnapetijim danima.

Odvojite vrijeme za čišćenje.

Odvojite pet ili deset minuta prije spavanja da očistite svoj dom. Ovo će brzo eliminisati one trenutke u jutarnjoj žurbi kada nešto ne možete da pronađete i omogućava vam da se vaša jutarnja rutina odvija lakše. Ne morate da radite neku masivnu čistku i da se riješite gomile stvari, ali jednostavne stvari poput sklapanja ćebeta, stavljanja posuđa u mašinu za pranje sudova i odlaganja knjiga ili papira i drugog nereda su brzi zadaci koji mogu učiniti da se vaš dom djeluje poželjnije kada se probudite.  Vaša jutarnja rutina može imati veliki uticaj na to kako ćete se osjećati ostatak dana, a početak jutra u užurbanom prostoru može brzo da vas izbaci iz takta do kraja dana. Takođe, kada stignete u kancelariju, provedite nekoliko minuta uređujući vaš radni sto. Umjesto da odmah provjeravate svoju e-poštu, odvojite prve trenutke u kancelariji da biste bili sigurni da je sve tamo gdje treba da bude.

Napravite malu liste obaveza kojom možete upravljati.

Lista obaveza sa 20 zadataka može biti neodoljiva za pogledati. Umjesto da zapišete svaku sitnicu koju treba da uradite tokom nedelje, fokusirajte se na nekoliko ciljeva koje možete da postignete tog dana. Budite realni i oduprite se zapisivanju zadataka koji nisu nužno hitni. Ako imate veliki projekat da završite tog dana, podijelite ga na manje zadatke. Zapisivanje tih manjih zadataka pomaže vam da bolje strukturirate projekat umjesto da ga gledate kao jedan veliki, zastrašujući zadatak.

Bavite se najvećim zadatkom kada ste najbudniji.

Ako možete, postavite cilj da najveći zadatak obavite prije ručka. Možete da se vratite sa pauze znajući da je veliki zastrašujući zadatak već obavljen i da se fokusirate na ispunjavanje drugih zadataka tokom dana.

Oduprite se multitaskingu.

Može biti primamljivo željeti da se pozabavite nekoliko zadataka odjednom, posebno ako vam se čine mali ili laki. Ali studije zapravo pokazuju da kada se naš mozak stalno prebacuje između zadataka, postajemo manje efikasni i veća je vjerovatnoća da ćemo pogriješiti. Fokusirajte se na jedan po jedan zadatak, posvećujući punu pažnju svakom zadatku. Ne samo da ćete ga brže završiti, već ćete i napraviti manje grešaka u procesu.

Pravite kratke pauze koje vas pokreću.

Redovne pauze tokom dana pomažu u koncentraciji i podižu raspoloženje. Zato prošetajte malo po kancelariji i protegnite noge. Vaši nivoi produktivnosti opadaju što duže radite bez pauze, a u određenom trenutku vaše tijelo i um jednostavno postaju preopterećeni. Dakle, kada završite zadatak, odahnite.

Primijenite „pravilo dva minuta“.

Pronalaženje i završavanje zadataka koji traju dva minuta ili manje, dugoročno štedi vrijeme. Na primjer, ako vam treba dva minuta da operete sudove, samo ih operite. Ili, ako znate da možete odvojiti dva minuta da pošaljete e-poštu i precrtate to sa svoje liste zadataka, samo naprijed i uradite to.

Naučite kako da kažete ne.

Ako prihvatanje zahtijeva znači ignorisanje sopstvenih ciljeva za taj dan, naučite kako da kažete ne. Naravno, nećete uvijek moći da odbijete zahtijev. Toliko je moći u tome da kažete ne, bilo da se radi o zahtijevu za posao za koji znate da ne bi trebalo da preuzmete ili o društvenoj obavezi koja će vam oduzeti energiju. Pored toga, izgovaranje ne, pomaže vam da uspostavite zdrave granice i omogućava drugima da imaju jasnoću o tome šta mogu da očekuju od vas.

Neće svaki dan biti vaš najproduktivniji dan, pa se potrudite da ne vrijeđate sebe kada imate slobodan dan ili nedelju. Preusmjerite svoju energiju na to da budete bolji sledećeg dana i pokušajte da primijenite ove savjete u malim koracima. Nećete magično promijeniti svoj životni stil preko noći, ali kako budete ulagali više truda u implementaciju navedenih savjeta u svoju svakodnevicu, shvatićete šta vam najbolje odgovara kako biste mogli da počnete da imate produktivnije nedelje.

Izvor