Prošlo je vaše vrijeme za brigu: 4 načina kako da prestanete pretjerano da razmišljate

Poslednjih nekoliko godina sve je više događaja u svijetu koja nas pogađaju i guraju u anksioznost. Pustiti dešavanja da idu svojim tokom u današnjici, lakše je reći nego praktikovati. U nastavku teksta pročitajte nekoliko savjeta kako se izboriti sa pretjeranim razmišljanjem i kako da uživate u trenutku.

Jelena Plivelic
Prošlo je vaše vrijeme za brigu: 4 načina kako da prestanete pretjerano da razmišljate

Ne razmišljajte previše unaprijed

Razmišljanje o budućnosti može biti korisno, ali se može pokazati i štetnim ukoliko se previše oslanjamo na njega. Kao ljudi, primorani smo da gledamo u budućnost i da se vraćamo mislima nazad u prošlost. Gledanje unaprijed nam omogućava da planiramo i motiviše nas. Gledanje unazad nam pomaže da učimo iz prijašnjih iskustava. Međutim, previše fokusiranja na budućnost, kreiranje scenarija šta bi se moglo desiti, dovodi do stresa i anksioznosti. Isto tako, osvrtanje na ono šta smo uradili i šta smo mogli drugačije, stvara dodatne brige.

Kada osjetite da vam misli jure u budućnost i nazad u prošlost, pokušajte da ukorijenite pozitivnu emociju koju trenutno osjećate u današnjem danu.

Odvojite vrijeme za brigu

Ako se brinete o stvarima nad kojima nemate kontrolu, nemojte se previše grditi – to je u ljudskoj prirodi. Anksioznost i briga su strategije suočavanja, pomažu nam da vjerujemo da radimo nešto i da kontrolišemo šta je izvan naše kontrole.

Pokušajte odvojiti 10 ili 15 minuta kada se osjećate propterećeno. Neka to bude vaše određeno vrijeme za brigu.

Imajte perspektivu

Zapišti svoje brige. Zapisivanje vaših briga može biti od pomoći, a njihovo procjenjivanje može vam pomoći da steknete jasnoću i perspektivu. Podvucite one brige koje ne možete da kontrolišete, jer briga o njima je samo gubljenje energije. One brige koje možete da kontrolišete, proučite i odlučite možete li nešto da učinite povodom njih. Saznanje da imate jasan put naprijed, trebalo bi da pomogne da se osjećate spokojnije.

Pronađite uputstva koja će vas prizemljiti

Ukoliko ste se zatekli da ponavljate situacije u vašoj glavi, nadate se da ćete moći da promijenite ono šta se dogodilo. Umjesto da razmišljate o tome šta je moglo biti, postavite sebi sledeća pitanja:

Šta mogu da naučim iz toga?

Kako da nastavim dalje?

Šta mogu da uradim da sebi pomognem?

Svjesnost može biti korisna praksa, koja pomaže da brige, anksioznost ili razmišljanje ostane po strani. Na primjer, pogledajte biljku ako je imate pored sebe. Uočite boje, teksturu, miris. Ili pokušajte da slušate zvukove – možda čujete saobraćaj, ptice ili otkucavanje sata. Čak i samo 30 sekundi uočavanja ili fokusiranja, dovoljno je da osjetite umirujuće efekte.

Izvor