Kako pobedijediti preduzetničku usamljenost

Bilo da radite od kuće ili u kancelariji, preduzetništvo može biti usamljeno. Morate biti spremni da se nosite sa raznim situacijama, a to vam može uskratiti priliku da se družite i podijelite svoje izazove. Iako je usamljenost u preduzetništvu tema koja se često ne pominje, preduzetništvo može biti usamljeno bez obzira da li ste uspješni ili ne. Nećete uvijek imati nekoga u svom uglu da slavi svaku pobjedu sa vama, ili da vas vodi kroz svaki poraz.

Jelena Plivelic
Kako pobedijediti preduzetničku usamljenost

Kao preduzetnik, vi odlučujete kako ćete voditi posao. Shodno tome, sve odgovornosti padaju na vas. To je borba jer želite da izgledate snažno i da motivišete druge, uključujući svoje zaposlene.

Srećom, usamljenost možete izbjeći na mnogo načina. Evo šta treba da uradite.

Cijenite ono što imate.

Shvatanje da je usamljenost neizbježna i da će se u nekom trenutku pojaviti dovoljno je da vam pomogne da prođete kroz teška vremena. Saznanje da se povremeno osjećate usamljeno pomoći će vam da se pripremite da se nosite sa emocionalnim fluktuacijama. Sa ovom spoznajom, možete pročitati znake usamljenosti i potražiti pomoć da ne budete preopterećeni. Takođe možete razmisliti o tome da provedete dodatno vrijeme radeći ono što vam prija dok pokušavate da ublažite emocionalnu tenziju.

Iako posao možda ne daje uvijek očekivane rezultate, priznavanje pozitivnih stvari usred napetosti može biti odličan način da se nosite sa usamljenošću. Čak i kada se čini da stvari rade protiv vaših očekivanja, uvijek postoji nešto posebno u vašem poslu. Umjesto da se fokusirate na ono što ne funkcioniše, razmislite o tome da uložite dodatni napor u ono što izgleda da funkcioniše.

Povremeno napravite pauzu.

Iako samostalna briga o svim vašim poslovnim akcijama može da vam oduzme puno vremena, morate osigurati da imate dovoljno vremena da se opustite. Kao preduzetnik, vi ste investicija koju morate zaštititi. Štitite se tako što ćete brinuti o svom umu, tijelu i duhu.

Morate proučiti svoj zanat i postati stručnjak za ono što radite. Neprekidno učite i dozvolite svom umu da istražuje, ali takođe pripremite svoj um za ono što može doći.

Pronalaženje vremena za opuštanje će pomoći u smanjenju stresa i obuzdavanju sagorijevanja. Ne samo da ćete se osjećati punim energije, već ćete se i boriti protiv usamljenosti i podići svoj posao na viši nivo.

Družite se sa istomišljenicima.

Pomoglo bi da imate nekoga ko razumije šta podrazumijeva preduzetništvo. Stoga bi vam pomoglo ako biste uspostavili veze sa ljudima koji vam mogu pomoći u trenutku kada vam je to potrebno. Ljudi koji vam mogu pružiti emocionalnu podršku kad god se osjećate usamljeno. Dok kolege preduzetnici mogu ponuditi ovu podršku, porodica i bliski prijatelji takođe igraju važnu ulogu u pomaganju da se nosite sa usamljenošću.

Kad god se osećate preopterećeno, otvorite se nekome kome možete vjerovati, što vam može pomoći da ublažite usamljenost. Od ključne je važnosti da se družite sa ljudima koji će vam pomoći da procijenite vašu situaciju i ponudite odgovarajuća rješenja koja će vam pomoći da spriječite emocionalni slom. Preduzetničke grupe mogu pružiti ohrabrenje i podršku dok vas drže odgovornim. Mnogi preduzetnici su imali koristi od ovih odnosa i postigli uspjeh u različitim oblastima svog poslovanja.

Pratite svoje opšte zdravlje.

Vaše fizičko i mentalno zdravlje uvijek treba da bude prioritet. Fizičkim vježbama se približavate prevazilaženju usamljenosti. Osim što vam pomaže da održite fizičko zdravlje, vježbanje održava vaš um budnim, što vam olakšava obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Najvažnije, dovoljno se odmorite i kvalitetno spavajte. Ovo vam pomaže da se opustite i pripremite za aktivnosti drugog dana. 

Izvor