Da li postoji najbolja hrana za vaš metabolizam?

Povećanje efikasnosti metabolizma često se pominje kao ključ za poboljšanje energije i zdravlja, naročito kontrole težine. U nastavku teksta pročitajte može li hrana zaista promijeniti naš metabolizam.

Jelena Plivelic
Da li postoji najbolja hrana za vaš metabolizam?

Metabolizam je proces u kom tijelo troši energiju i sagorijeva kalorije. Ako unosimo više kalorija nego što tijelo sagorijeva, višak se skladišti u obliku masti. Ova neravnoteža često dovodi do povećanja tjelesne težine i problema sa zdravljem.

Većina ljudi koji žele ubrzati metabolizam fokusira se na bazalnu metaboličku stopu (BMR), odnosno na broj kalorija koje tijelo troši u mirovanju. Međutim, važno je znati da BMR čini samo jedan dio ukupne dnevne potrošnje energije. Drugi faktori, poput fizičke aktivnosti i termičkog efekta hrane (TEF), takođe igraju ključne uloge.

Koje su to namirnice za ubrzanje metabolizma?

Proteini.

Hrana bogata proteinima može privremeno povećati metabolizam putem TEF-a, jer organizam zahtijeva više energije za razgradnju proteina. Pored toga, proteini poboljšavaju osjećaj sitosti i podržavaju održavanje mišićne mase.

Mahunarke.

Pasulj, grašak i sočivo su izvrsni izvori proteina i vlakana, koja pomažu u sagorijevanju kalorija i smanjenju skladištenja masti.

Tempeh.

Ovaj fermentisani sojin proizvod sadrži proteine i zdrave masti, a takođe može poboljšati varenje i metabolizam.

Zeleni čaj.

Katehini i kofein u zelenom čaju mogu povećati metabolizam i podržati sagorijevanje masti, ali ukupan efekat zelenog čaja na metabolizam (kao što je brzina metabolizma u mirovanju) i gubitak težine će vjerovatno biti ipak mali.

Biljke i začini.

Začini i začinsko bilje koji mogu igrati ulogu u metabolizmu uključuju cimet, čili papričice, kurkumu i đumbir. Kapsaicinoidi u čili papričicama stimulišu nadbubrežne žlijezde i mogu povećati tjelesnu temperaturu (termogenezu) i potrošnju energije, dok smanjuju apetit.

Đumbir može poboljšati termogenezu, sa potencijalom da poboljša metabolizam, varenje i kontrolu šećera u krvi.

Šest čestih zabluda o metabolizmu i ishrani:

Postoji najbolja hrana za ubrzanje metabolizma.

Nijedna pojedinačna hrana ili grupa hrane neće imati značajan uticaj na ubrzanje metabolizma u odnosu na raznovrsnu ishranu koja je bogata povrćem, voćem, mahunarkama, integralnim žitaricama i nemasnim proteinima.

Hrana može povećati sagorijevanje kalorija dovoljno da izgubite težinu.

Iako određena hrana može povećati termički efekat, teško je pronaći bilo koju specifičnu hranu za koju se pokazalo da konstantno i značajno povećava sagorijevanje kalorija.

Najbolji način za ubrzanje metabolizma je dijeta.

Glavni pokretač toga koliko kalorija sagorijevate tokom dana je količina nemasne tjelesne mase, kao što je mišićna masa. Što više mišića imate, to više kalorija možete sagorjeti tokom dana.

Jedenje manjih, češćih obroka podstiče metabolizam.

Nije dokazano da jedenje šest malih obroka dnevno ubrzava metabolizam.

Suplementi su bolji od hrane za ubrzavanje metabolizma.

Malo je vjerovatno da će mnogi suplementi značajno uticati na metabolizam bez drugih promjena u načinu života.

Jedenje iste hrane tokom dužeg vremenskog perioda poboljšava metabolizam. Metaboličke koristi od hrane mogu trajati nekoliko minuta, sati ili najviše dana.

Metabolizam je kompleksan proces koji zavisi od različitih faktora. Iako neke namirnice mogu podržati brži metabolizam, ne postoji čarobna hrana koja će dramatično promijeniti vašu energetsku ravnotežu ili vam omogućiti lako mršavljenje.

Izvor