Pročitajte koje su to hormonalne neravnoteže koje otežavaju mršavljenje

Hormoni imaju veliku ulogu u mršavljenju i ukoliko želimo da smršamo važno je da budemo upućeni koje su to hormonalne neravnoteže.

Jelena Plivelic
Pročitajte koje su to hormonalne neravnoteže koje otežavaju mršavljenje
Tjelesna aktivnost utiče na raspoloženje, daje više energije i poboljšava zdravstveno stanje

Hronična upala

Hronične upale povezane su sa rakom, dijabetesom, srčanim bolestima i visokim krvnim pritiskom. Istraživanja su pokazala da dugotrajni problemi sa upalama mogu uzrokovati debljanje i pretilost. Preporuke stručnjaka su da se izbace neke namirnice koje iritiraju imunitet a to se odnosi na mliječne proizvode (maslac, sir, mlijeko i jogurt), gluten (ječam, zob, raž i pšenica), povrće (paprika, patlidžan, krompir i paradajz), kvasac i fermentisana hrana.

Visok sadržaj kortizola

Primarni hormon stresa komunicira s mozgom i tako upravlja emocijama, poput osjećaja motivacije. Iako  ima lošu reputaciju, kortizol je bitan za mnoge funkcije našeg organizma: pomaže u smanjenju upala, reguliše krvni pritisak i upravlja našim dnevnim ritmom (spavanje i budnost). Međutim, kortizol povećava šećer u krvi, a previše šećera može povećati brzinu kojom naše tijelo skladišti masti, što može dovesti do debljanja.

Višak estrogena

Kada je stopa estrogena niska, na primjer, metabolizam se usporava i tako može doći do povećanja težine.

Pravilnom ishranom, redovnom tjelesnom aktivnošću može se smanjiti tjelesna težina i održavati željena

Hipotiroidizam

Poremećaji štitne žlijezde su jedan od krvaca problema s težinom. Hipotireoza je stanje kada štitna žlijezda ne proizvodi dovoljno hormona. Tada se sposobnost tijela da pretvara masti u energiju otežava, a samim tim i povećanje tjelesne težine je neizostavno. Simptomi hipotireoze su umor, previše spavanja kao i osjećaj vrtoglavice.

Niski testosteron

Smatra se da nizak testosteron može biti uzrok debljanja. Testosteron je polni hormon kod muškaraca i utiče na sagorijevanje masti, mišićnu masu i tonus kože. Nedostatak testosterona može biti posljedica stresnog života, loše prehrane i pretilosti.

Višak insulina

Insulin je hormon koji proizvodi gušterača, a koji glukozu pretvara u energiju. Pravilna ravnoteža ovog hormona ključna je za održavanje normalne količine šećera u krvi. Kad je stopa inzulina previsoka, tijelo češće osjeća glad. Zbog toga se možemo prejedati i tako teže gubiti kilažu.

Disbalans hormona u menopauzi

Prosječne godine kada žene ulaze u menopauzu je 51 godina. U menopauzi dolazi do disbalansa hormona što izaziva simptome poput naglih promjena raspoloženja, grčeve, umor, znojenje, naleti vrućine. Kod dispbalansa hormona u menopauzi može doći do povećanja tjelesne težine.

Neravnoteža serotonina

Prema istraživanjima serotonin reguliše raspoloženje i san i spriječava žudnju za hranom i tako suzbija apetit i blokira druge receptore koji izazivaju žudnju za hranom. Nedostatak serotonina može izazvati povećanu žudnju za hranom. Neravnoteža serotonina u mozgu obično je povezana s depresijom, anksioznošću i drugim stanjima mentalnog zdravlja.

Kako hormone dovesti u ravnotežu: Ograničite izloženost stresu, koristite progresivne metode opuštanja, hranite se zdravo i vježbajte!

Izvor