Saznajte koje su to namirnice koje pospješuju rast kose

Zdrava kosa je san svake žene a ponekad je jako teško čuvati je i održavati. Iako danas postoji bezbroj proizvoda koji nam se nude na tržištu, često se nalazimo u slijepoj ulici jer pitanje je kako se odlučiti šta je dobro a šta nije za njegu naše kose i da li cijena kao i poznati brend predstavljaju najsigurniji izbor.

Jelena Plivelic
Saznajte koje su to namirnice koje pospješuju rast kose
Pored ishrane rast kose se može pospiješiti i prirodnim tretmanima za rast kose

Mnogi faktori utiču na lijepu i zdravu kosu a najznačajniji su genetika, ishrana i zdravlje. Genetika je faktor na koji ne možemo uticati ali svakako pravilna ishrana pospješuje zdravlje a samim tim može uticati na zdravlje i brži rast kose.

Dakle, uravnotežena ishrana može značajno da utiče na rast kose a posebno ako je spor rast kose izazvan isključivo lošom prehranom.

Jaja su dobra protiv opadanja kose i za brži rast jer su jedan od najbogatijih izvora proteina

U nastavku pročitajte kojih 14 namirnica podstiču rast kose.

Jaja

Jaja su odličan izvor proteina i biotina, a dovoljan unos proteina važan je za rast kose jer su folikuli dlake uglavnom sastavljeni od proteina. Pokazalo se da nedostatak proteina u prehrani potiče opadanje kose. Biotin je bitan za proizvodnju keratina. Jaja su i odličan izvor cinka, selena i drugih hranjivih sastojaka koji su odlični za zdravlje kose.

Bobičasto voće

Ukusne bobice prepune su vitaminima koji mogu podsticati rast kose. Među njima je i vitamin C, koji ima snažnu antioksidativnu ulogu. Antioksidansi pomažu u zaštiti folikula dlake od oštećenja štetnim molekulama koji se nazivaju slobodni radikali.

Spanać

Spanać  je zdravo zeleno povrće koje je prepuno korisnih hranjivih sastojakai među kojima su folati, željezo i vitamini A i C. Svi oni mogu podsticati rast kose. Vitamin A pomaže u proizvodnji sebuma kožnih žlijezda i tako vlaži tjeme glave kako bi kosa bila zdrava.

Masna riba

Masna riba poput lososa sadrži hranjive sastojke koji mogu podstaknuti rast kose. Između ostalog, bogat je  izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina, koje su povezane sa rastom kose. Istraživanje je pokazalo da na 120 žena koje su uzimale sastojke koji sadrže omega-3 i omega-6 masne kiseline i antioksidanse smanjuje gubitak kose i povećava njezinu gustoću. Masna riba je i izvrstan izvor proteina, selena, vitamina D3 i vitamina B, hranjivih sastojaka koji mogu pomoći kosi da bude snažnija i zdravija.

5. Batat

Batat je izvrstan izvor beta-karotena. Tijelo ovaj spoj pretvara u vitamin A, povezan sa zdravljem kose. Srednje velik batat (oko 114 grama) sadrži dovoljno beta-karotena da vam osigura četverostruku dozu dnevne potrebe za vitaminom A.

6. Avokado

Avokado je ukusan, hranjiv i izvrstan izvor zdravih masti. Izvor je vitamina E, koji može podstaknuti rast kose. Vitamin E je antioksidans koji pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa i koji neutrališe  slobodne radikale. Štiti tjeme od oksidativnog stresa i oštećenja, a oštećena koža na tjemenu može dovesti do loše kvalitete kose i manje folikula dlake.

7. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi sadrže razne hranjive sastojke koji mogu podstaknuti rast kose. Na primjer, 28 grama badema osigurava  37 posto naših dnevnih potreba za vitaminom E. Takođe su sjajan izvor vitamina B, cinka i esencijalnih masnih kiselina. Nedostatak bilo kojeg od ovih nutrijenata povezan je s gubitkom kose.

8. Sjemenke

Sjemenke isporučuju veliku količinu hranjivih sastojaka kao što su vitamin E, cink i selen s vrlo malo kalorija. Među hranjivim sjemenkama su,  suncokretove, chia i lanene sjemenke. Kako biste iz njih dobili najraznovrsnije hranjive sastojke, najbolje je miješati sjemenke.

9. Slatke paprike

Slatke paprike izvrstan su izvor vitamina C, koji pomaže u rastu kose. Jedna žuta paprika, primjerice, daje znatno više vitamina C od naranče. Osim toga, slatke paprike su i izvrstan izvor vitamina A, koji može ubrzati rast kose.

10. Kamenice

Kamenice su jedan od najboljih izvora cinka, minerala koji podržava rast i opravak kose. Nedostatak cinka u prehrani može izazvati gubitak kose. Unos cinka iz namirnica kao što su kamenice idealan jer one sadrže cink u malim, ali zdravim dozama.

11. Gambori

Gambori su bogati mnogim hranjivim sastojcima koje mogu podstaknuti rast kose. Izvor su bjelančevina, vitamina B, cinka, željeza i vitamina D. Iako imaju vrlo malo masti, gambori će vam osigurati i malu količinu omega-3 masnih kiselina.

12. Pasulj

Pasulj je bogat proteinima, cinkom i drugim hranjivim sastojcima kao što su željezo, biotin i folati. Raznovrstan je i pristupačan zbog čega se još lakše uključuje u prehranu.

13. Soja

Soja je, najbolji izvor spermidina, spoja koji može produžiti aktivnu fazu rasta kose.

14. Meso

Meso ima bitnu ulogu u prehrani kod većine ljudi a bogato je i hranjivim sastojcima koji mogu pomoći u rastu kose. Proteini iz mesa pomažu u rastu i obnavljanju kose. Jačaju folikulu dlake, a crveno meso je bogato željezom koje se lako apsorbira.

Izvor