Smršajte uz hodanje: Izgubite kilažu za sedam dana

Gubiti kilograme uz hodanje trebalo bi praktikovati ukoliko želite vitku liniju, a i zdravo tijelo. Ne govorimo o kratkim šetnjicama, već o hodanju gdje se treba uložiti trud i vrijeme kako bismo došli do željenih rezultata.

Jelena Plivelic
Smršajte uz hodanje: Izgubite kilažu za sedam dana
Brza šetnja od najmanje 40 minuta može sagorjeti više masti nego trčanje.

Uz hodanje mogu se raditi vježbe, kako bi rezultat bio što efikasniji. Ukupno vrijeme za umjereno vježbanje u sedmici trebalo bi biti najmanja 150 minuta za kondiciju i zdravlje, a ukoliko želimo da izgubimo kilograme još i više.

Raspored hodanja po danima

Nedjelja – 60 minuta energičnog hodanja

Ponedjeljak – dan za odmor (svakako možete poći u laganu šetnju)

Utorak – 30 minuta energičnog hodanja i trening snage

Srijeda – 30 minuta energičnog hodanja

Četvrtak – 60 minuta energičnog hodanja

Petak – 30 minuta šetnje energičnim tempom plus trening snage

Subota – dan za dugu šetnju. Prvih 30 minuta hodati brzo, a zatim šetnja laganim tempom 30 do 90 minuta.

Broj kalorija koje će se sagorjeti zavisi od visine, težine kao i od pređene udaljenosti, a prosječan šetač može izgubiti 2000 kalorija sedmično.

Kada hodanjem želite izgubiti kilažu potrebno je uzeti ne više od dan ili dva dana pauze, a čak i kada je dan za odmor mogu se obaviti kraće lagane šetnje.

Hodanje je najlakši i najbezbjedniji put do dobrog zdravlja tijela i duha.

Trening snage

Ove vježbe su preporučljive za očuvanje zdravlja i pomažu pri održavanju i izgradnji mišića. Trebalo bi ga uključiti u rutinu barem dva puta sedmično.

Ukoliko se osjećate iscrpljeno ili osjećate bolove potrebno je odmoriti i nemojte pretjerivati. Potrebno je provjeriti i otkucaje srca i ako je potrebno smanjiti broj dana za duge šetnje.

Ukoliko želite počenete sa šetnjama, najbolje je krenuti lagano i povećavati vrijeme postepeno. Treba početi sa kraćim šetnjama i pratiti kako se osjećate i postepeno povećavati trajanje šetnje i tako ćete doći do željenih 60 minuta vježbe za mršavljenje.

Kombinacija hoda i pravilne ishrane idealno je rješenje za održavanje zdravog tijela i željene kilaže.

Izvor