5 svakodnevnih rutina za vježbanje svjesnosti

Svakodnevno prolazimo kroz život na autopilotu, obavljajući zadatke bez dubljeg razmišljanja, često zaboravljajući naša čula – dodir, miris, vid, sluh, ukus i duh – koja su ključna za apsorbovanje svakog trenutka. Naš um često luta, putuje kroz budućnost ili prošlost, umjesto da bude prisutan u sadašnjem trenutku.

Jelena Plivelic
5 svakodnevnih rutina za vježbanje svjesnosti

Osvještavanje onoga što radimo u sadašnjem trenutku (i kako to radimo) na svrsishodan način leži u srži prakse svjesnosti. Praktikovanje svjesnosti se ne smije miješati sa meditacijom, iako postoje sličnosti; meditacija je namjerna i strukturirana praksa koja omogućava postizanje svjesnosti.

Ova praksa donosi brojne mentalne i fizičke koristi, uključujući smanjenje stresa, anksioznosti, depresije, hroničnog bola i upotrebe supstanci. Takođe poboljšava fokus, kognitivne funkcije, pažnju i pamćenje.

Evo nekoliko jednostavnih načina kako svakodnevne zadatke i rutine možete pretvoriti u trenutke svjesnosti:

Pranje zuba

Umjesto da mehanički perete zube, obratite pažnju na svaki pokret i senzaciju tokom četkanja. Osjetite ukus paste za zube, osjećaj na zubima i jeziku, i zvuke četkanja.

Šetnja

Istraživanja pokazuju da hodanje i svjesnost zajedno pomažu u smanjenju stresa i anksioznosti.

Ispijanje jutarnje kafe

Uživajte u svojoj kafi bez ometanja. Samo pijte kafu, ne čitajte, ne slušajte muziku i ne gledajte u svoj digitalni uređaj.

Jelo

Jedite s pažnjom. Usporite i uživajte u ukusu, mirisu i zvuku hrane. Razmislite o svima koji su doprinijeli pripremi obroka.

Tuširanje

Tuširanje je savršeno vrijeme za svjesnost. Budite zahvalni na svježoj vodi i koristite male tehnike svjesnosti kako biste započeli dan u miru.

Izvor