Francuska od 2022. godine zabranjuje plastičnu ambalažu

Francuska će od prvog dana 2022. godine zabraniti upotrebu plastične ambalaže za skoro svo voće i povrće sa ciljem da se smanji količina plastičnog otpada.

Jelena Plivelic
Francuska  od 2022. godine zabranjuje plastičnu ambalažu
U Crnoj Gori reciklira se svega jedan odsto plastičnog otpada što zahtijeva akciju u pogledu infrastrukture za prikupljanje i recikliranje, a procjenjuje se da se godišnje oko četiri kilograma po osobi odlaže u prirodi

Francuska vlada je obajvila spisak od 30-tak vrsta voća i povrća koji se moraju prodavati bez plastične ambalaže među kojima su, poriluk, patlidžan, paradajz, jabuke, banane i narandže.

Ovaj zakon se primjenjuje da bi se spriječila upotreba više od milijarde komada beskorisne plastične ambalaže.

Reciklaža otpada je veliki biznis u zemljama Evropske unije

Predsjednik organizacije francuskih prodavača voća Francois Roch naglasio je da će prelazak na kartonsku ambalažu biti težak za tako kratak period, a problem predstavlja i prodaja voća i povrća na komad jer ga mnogi kupci dodiruju a prodavači to ne vole.

Godine 2021. Francuska je zabranila upotrebu plastičnih slamki, šoljica i pribora za jelo, kutije od stiropora u kojima se pakuje hrana.

Do kraja juna 2026-te godine će se zabraniti i prodaja rezanog voća kao i delikatesno voće i povrće koje se za sada još uvijek može prodavati u plastičnoj ambalaži. Takođe do kraja januara 2023. godine Francuska će zabraniti i upotrebu jednokratne ambalaže za jelo u restoranima brze hrane koja se konzumira na licu mjesta.

Izvor