Najnovija istraživanja pokazala: Kafa je dobra za jetru!

Često se pitamo da li pretjerujemo sa konzumiranjem ovog napitka, a šta su zaključili naučnici prema najnovijim istraživanjima pročitajte u nastavku teksta.

Jelena Plivelic
Najnovija istraživanja pokazala: Kafa je dobra za jetru!
Utvrđeno je da kafa sadrži antioksidante i druge aktivne supstance koje mogu smanjiti unutrašnje upale i zaštititi organizam

Većina ljudi voli da započne dan sa šoljicom kafe koja za neke predstavlja naviku da bi se razbudili, a za neke je čisto uživanje koje praktikuju nekoliko puta na dan. 

Hepatolozi širom svijeta preporučuju ispijanje kafe kako bi se zaštitila jetra. Ljubitelji ovog napitka će sa radošću primiti vijest o najnovijim istraživanjima.

Istraživanja su pokazala da ispijanje više od tri šoljice kafe sa kofeinom dnevno poboljšava elastičnost jetre. Međutim još uvijek se nije otkrila povezanost između konzumacije kafe i masne jetre, ali se pronašla veza između konzumacije kafe i elastičnosti jetre.

Pored toga što kafa budi energiju u organizmu smatra se da može ojačati organizam u spriječavanju oboljenja  od težih bolesti 

Ispitivanjem se utvrdilo da osobe koje su ispijale više od tri šoljice kafe dnevno imaju elastičniju jetru što nije utvrđeno kod osoba koje su konzumirale kafu bez kofeina. Prijašnja istraživanja su otkrila da obje vrste ovog napitka imaju preventivnu ulogu u sprječavanju hroničnih bolesti jetre.

Naglašava se da se bolesti jetre javljaju sa godinama i da bi se jetra održavala zdravom, preporučljivo je umanjiti unos ugljikohidrata i alkohola, zdrava ishrana i fizička aktivnost, što je svakako bolje od ispijanja velike količine kafe.

Ipak, pacijenti sa povećanim rizikom od hroničnih bolesti trebaju nastaviti sa rutinom ispijanja kafe jer se  pozitivan učinak ovog napitka na jetru itekako pokazao.

Izvor