Istraživanja pokazuju: Ispijanje kafe nije povezano sa blagostanjem

Mnogi ljubitelji kafe bi vam rekli da je dobro konzumiranje kofeina ključna komponenta njihove sreće, ali da li je ispijanje kafe zapravo pozitivno povezano sa blagostanjem? Najnovija istraživanja pokazuju da obilno ispijanje kafe zapravo može biti slabo povezano sa smanjenom dugotrajnom srećom.

Jelena Plivelic
Istraživanja pokazuju: Ispijanje kafe nije povezano sa blagostanjem

Wellness može biti povezan sa mnogo različitih faktora, kao što su fizičko zdravlje, mentalno zdravlje, društveni odnosi i izbor načina života. Pokazalo se da zdrav izbor vodi ka povećanju blagostanja i sreće.

Konzumacija kafe je u prethodnim istraživanjima povezana sa nižim nivoom samoubistva i depresije, ali istraživanje se nije fokusiralo na kumulativni efekat kafe na dobrobit. Ova studija nastoji da premosti ovaj jaz, znajući da odsustvo uznemirenosti ne znači nužno da će doći do povećanja pozitivnih efekata.

Prilikom istraživanja, naučnici  su koristili podatke iz američke longitudinalne studije medicinskih sestara. Izvučeni su podaci za učesnike koji su završili mjere za sreću ili optimizam, koji su takođe izvještavali o svom unosu kafe. Za procjenu sreće, uzorak je bio 44.449 učesnika, a prilikom procjene optimizma podaci su izvučeni od 36.729 učesnika. Učesnici su objavili mjere o potrošnji kafe, psihičkom blagostanju, sreći, zdravstvenom ponašanju, demografiji i optimizmu prekovremeno.

Rezultati su pokazali slabu povezanost između minimalnog pijenja kafe i dugotrajnog blagostanja. Umjerena konzumacija kafe nije imala značajnu vezu sa srećom, dok je ispijanje preko 4 šoljice kafe dnevno bilo povezano sa nižim nivoima trajne sreće. Umjereno pijenje kafe imalo je slabu vezu sa većim održivim optimizmom, ali slabo i teško ispijanje kafe nije.

„Iako uočene veze između unosa kafe i psihološkog blagostanja nisu bile primjetne, neke male razlike su bile očigledne“, rekli su istraživači. „S obzirom na velike veličine uzoraka korišćenih u sadašnjim analizama, ova studija je bila veoma moćna da otkrije čak i manje razlike između žena različitih nivoa konzumiranja kafe, što je možda rezultiralo identifikacijom asocijacija sa ograničenom kliničkom relevantnošću.

Dvosmjerne analize su pokazale da je uticaj blagostanja na ispijanje kafe takođe bio slab i nedosljedan. Ovi rezultati su potpuno drugačiji od prethodnih istraživanja, koja su ukazivala na prednosti konzumiranja kafe za mentalno zdravlje.

Prospektivne studije su otkrile povezanost između uzimanja kafe i smanjenog rizika od depresije i samoubistva, kao i između psihičkog blagostanja i usvajanja zdravog ponašanja tokom vremena. Međutim, trenutna studija nije pronašla značajne veze između unosa kafe i psihološkog blagostanja tokom 20 godina praćenja ponašanja starijih žena i žena srednjih godina.

Izvor