Stiže nam vakcina protiv COVID-19 u obliku flastera

Kompanija Emergex sa sjedištem u Velikoj Britaniji uskoro će početi klinička ispitivanja druge generacije lijeka protiv koronavirusa koja bi se primjenjivala u obliku flastera, a za uništenje zaraženih stanica koristila bi T-stanice kako bi se omogućio dugotrajniji imunitet od onoga koji se stvara nakon primjene postojećih vakcina.

Jelena Plivelic
Stiže nam vakcina protiv COVID-19 u obliku flastera
Trenutne vakcine protiv Covid-19 uglavnom izazivaju odgovor antitijela koji vremenom opada

Emergex je osnovan u Abingdonu prije pet godina i bavi se razvojem T-staničnih vakcina, prema ideji profesora Thomasa Rademachera, direktora kompanije i profesora na Medicinskom fakultetu londonskog University College-a. Antitijela koja nastaju nakon vakcinisanja postojećim vakcinama protiv covida s vremenom slabe, što znači da ljudima trebaju dodatne doze kako be se zaštita od virusa održala, izjavio je Robin Cohen, komercijalni direktor kompanije.

Vakcine sadrže oslabljene ili neaktivne dijelove određenog organizma (antigena) koji izazivaju imuni odgovor u tijelu

Emergex je od švajcarskog odbora za ljekove dobio “zeleno svjetlo” za sprovođenje početnih ispitivanja na ljudima u  Lozanu.

Sa početkom 2022. dvadeset šest dobrovoljaca primit će visoku i nisku dozu eksperimentalnog lijeka protiv  COVID-19, a rezultati istraživanja očekuju se u junu.

Emergexov lijek bi se na kraju primjenjivao u obliku minijaturnog flastera načičkanog mikroiglicama koje bi oslobodile lijek u roku od nekoliko sekunda. Na sobnoj temperaturi moglo bi se čuvati do tri mjeseca i mogao bi biti dostupan najranije 2025. godine, što je uobičajeni rok za razvoj ljekova.

Izvor