Napravljena prva pilula protiv korona virusa

Kompanija Merk čeka odobrenje za prvi oralni antibiotik u borbi protiv kovid -19 za koje stručnjaci kažu da može predstavljati moćno oružje protiv koronavirusa.

Jelena Plivelic
Napravljena prva pilula protiv korona virusa
Kompanija Merk, jedna od vodećih svjetskih naučnih i tehnoloških kompanija

Dr. Robert Šejfer, specijalista za zarazne bolesti i stručnjak za antivirusnu terapiju na Univerzitetu Stenford izjavio je da lijek može spasiti hiljade života širom svijeta.

Lijek Merk, je dizajniran da spriječi umnožavanje koronavirusa, a trebalo bi da se uzima kao četiri kapsule, dva puta dnevno tokom pet dana.

Antivirusna pilula kompanije Merk mogla bi upola smanjiti rizik od umiranja i hospitalizacije

Merk je rekao da je nezavisni odbor stručnjaka koji nadzire podatke studija, preporučio da se njegovo ispitivanje prekine ranije jer je korisnost lijeka za zdravlje pacijenata zadovoljila kriterijume. Kompanija je saopštila da se Uprava za hranu i lijekove složila sa tom odlukom.

Podaci pokazuju da je lijek najjefikasniji kada se uzima u ranoj fazi infekcije, a za potrebe istraživanja u studiju je bilo uključeno 775 volontera u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Rizik od hospitalizacije ili smrti smanjio se za 50 posto za dobrovoljce koji su primili lijek, bez nuspojava u poređenju sa onima koji su primili placebo pilule.

Efikasnost Merk pilule bila je niža od efikasnosti liječenja monoklonskim antitijelima, koja oponašaju antitijela koja imunološki sistem prirodno stvara u borbi protiv virusa. Ovi lijekovi su nedavno bili u velikoj potražnji, ali su skupi, obično se daju intravenozno i pokazali su se glomaznim i radno intenzivnim za bolnice i klinike. Merk u trećoj fazi trenutno sprovodi dva ispitivanja, jedno za liječenje kovida, a drugo za prevenciju. Predviđa se da će studije tretmana treće faze biti završene početkom novembra.