Nestašica čipova prijetnja zdravstvu

Nestašica čipova koji su od velikog značaja za elektronske uređaje predstavlja veliki problem budućnosti. Moderni medicinski uređaji zavise od čipova, gdje manjak ovih provodnika dovodi u opasnost život i zdravlje ljudi.

Jelena Plivelic
Nestašica čipova prijetnja zdravstvu
Zemlje i proizvođači van Azije sarađuju kako bi se pozabavili globalnom nestašicom čipova

Kako je počela pandemija korona virusa, desila se globalna nestašica čipova zbog koje se mogu javiti problemi kao što su nemogućnost kupovine najnovijih uređaja poput  pametnih telefona, automobila i što je najvažnije nabavka modernih medicinskih uređaja koji su proritet naspram drugih industrija koje vrše proizvodnju tehnoloških uređaja.

Smatra se da će nestašica potrajati barem još godinu dana, a možda i duže, a posljedica može biti poskupljenje većine uređaja bez obzira kojoj grani industrije pripadaju, što prosječnom kupcu neće pružiti mogućnost da kupuje po istoj cijeni kao prije.

Pandemija COVID-19 stvorila je globalnu nestašicu čipova što je dovelo do tehnoloških podjela jer se proizvodnja znatno smanjila ili skroz obustavila zbog ekonomskih sankcija

Najveći udarac nestašice odražava se i na proizvođače automobila što je dovelo do smanjenja proizvodnje a samim tim i isporuke.

Predlaže se da se smanji zavisnost Evrope i SAD-a od proizvođača iz Azije, a planovi su da se proizvodnja proširi u Francusku i Njemačku.

U svakom slučaju nestašica će pokrenuti i druge zemlje van Azije da učestvuju u proizvodnji čipova kako do ovakvih situacija više ne bi dolazilo sa naglaskom da je upitno kako će ove promjene uticati na cijene proizvoda.

Izvor