Postporođajna depresija – šta je važno da znamo

Vjerovatno ste mislili da kada se porodite to će biti najljepši period vašeg života, ali od trenutka porođaja osjećate se loše. Budite uvjereni da nijeste jedini, jer je određeni stepen ranjivosti i neraspoloženja nakon porođaja sasvim normalna pojava, a čak 80% majki se nalazi u blažem depresivnom raspoloženju koji još zovemo i bebi bluz.

Jelena Plivelic
Postporođajna depresija – šta je važno da znamo
Mama i beba

Šta je postporođajna depresija?

Porođaj dovodi do bujice moćnih emocija, od uzbuđenja i radosti, do straha i anksioznosti, a ovo miješanje raznih osjećanja može da dovede do depresije.

Kod oko 10% mama početni bezazleni simptomi se sve više pogoršavaju, što utiče na kvalitet svakodnevnog života. U tom slučaju treba se što pre obratiti stručnim osobama za pomoć, kako bi oporavak kraće trajao.

Zašto dolazi do postporođajne depresije?

Razlozi za depresiju nakon porođaja su fizičke promjene, emotivna nestabilnost i životni problemi.

Emotivno ćete se osjećati kao da ste izgubili kontrolu nad svojim životom i bićete u dilemi da li uopšte možete da se starate o bebi.

Takođe, mnogi životni problemi mogu da doprinesu nastanku depresije, briga o drugom djetetu, poteškoće sa dojenjem, finansijski problemi, manjak podrške partnera i porodice...

Kako da prepoznam simptome postporođajne depresije?

·       teško se koncentrišete

·       plačljivi ste i tužni

·       imate probleme sa spavanjem

·       imate smanjen ili pojačan apetit

·       anksioznosti ste

·       stalno mijenjate raspoloženja

·       povlačite se od prijatelja i rodbine

·       stalno imate osjećaj krivice

Vrlo često, neke mame su u paničnom strahu da ne mogu da vode računa o bebi ili da će je povrijediti. Takođe, stalno imaju negativne misli.

Postporođajna depresija

Da li se kod svih žena javlja depresija nakon rođenja bebe?

Nakon rođenja bebe sve žene prolaze kroz emotivne promene i ne postoji pravilo kod koga će se javiti ozbiljnija depresija nakon porođaja. Ipak u nekim slučajevima postoji veći rizik i to:  

·        ako ste vi ili neko iz vaše porodice imali problem sa depresijom;

·        ako je trudnoća bila neplanirana ili neželjena;

·        ako imate bračnih problema;

·        ako ste doživjeli velike promjene u životu dok ste bili u drugom stanju (recimo selidba u drugi grad, gubitak posla...);

·        ako ste imali težak porođaj;

·        ako imate probleme sa štitnom žlijezdom.

Kada da se obratim za pomoć ljekaru?

Za stručnu pomoć treba da se obratite ukoliko se psihički loše osjećate duže od dvije nedjelje, a simptomi depresije su sve intenzivniji. Ako vam je teško da bilo šta odradite kod kuće i na poslu ili ako osjećate da ne možete da brinete ni o sebi, ni bebi. Naročito potražite pomoć ako vam ponekad prolazi kroz glavu da biste mogli da naudite sebi ili bebi.

Kako se liječi postporođajna depresija?

Razgovor sa partnerom, sestrom, drugaricom, od velikog je značaja za tek rođene mame.

Nekada je dovoljan razgovor s bliskom osobom, pomoć supruga, prijateljice ili rodbine oko bebe. Međutim, u ozbiljnijim slučajevima obavezan je razgovor sa stručnom osobom, psihologom ili psihijatrom.

Da li postporođajna depresija može da bude opasna za bebu?

Ukoliko se postporođajna depresija ne liječi, možete imati problem da prepoznate i fokusirate se na potrebe djeteta, a zbog manjka energije i neraspoloženja možete osjetiti grižu savest, izgubiti samopouzdanje, pa vam se depresija može još više pogoršati. Takođe, smatra se da posporođajna depresija kod majke može da utiče na bebu, tačnije može da uzrokuje probleme sa ponašanjem, stalan plač, a kasnije može da dovede do problema prilikom razvoja govora.

Izvor: bebac.com